Bahar alerjisi mi? Covid-19 mu? İşte farkları…

Şeyma Ercanlı Yazar: Şeyma Ercanlı 14 Nisan 2021

Bu haberi arkadaşlarınla hemen paylaş!

Covid-19 salgını çoğumuzda tedirginliğe sebep oluyor. Yanlışlıkla hapşırsak ya da burnumuz tıkansa hemen elimiz ateş ölçere gider oldu. Geçtiğimiz mevsim koşulları itibariyle Covid-19 ile belirtileri sıklıkla karıştırılan bahar alerjisi hakkında uzmanlar uyarıyor. Birkaç tüyo ile doğru tespiti yapmak çok kolay.

Bahar alerjisi mi? Covid-19 mu? İşte farkları…

 

 

İklimlendirme uzmanı Alarko Carrier, bahar aylarının sıcak gündemlerinden biri olan bahar alerjisinin etkileri üzerine vatandaşları uyardı. Sadece açık havanın değil, kapalı ortamların da riskli olduğunu belirten uzmanlar, kapalı alanların havalandırılması için polen salınımının yoğun olduğu saatlere dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor. 

 

 

 

 

Bahar alerjisi saatlerine dikkat!

 

İklimlendirme konusunda uzun yıllara dayanan deneyimi bulunan Alarko Carrier, bahar aylarının yaygın sorunu bahar alerjisi hakkında toplumu bilgilendirmek amacıyla uzman görüşü aldı. Medicana Hastanesi Alerji ve İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Şengül’den edinilen bilgiye göre bahar alerjisinin en sık görülen belirtileri arasında; hapşırma, burun akıntısı, tıkanıklığı ve koku alamama, geniz akıntısı, damakta, burunda, kulakta ve gözlerde kaşıntı, öksürük, nefes darlığı, hırıltılı solunum, ciltte kaşıntı ve kabarma yer alıyor. Son dönemde bazı belirtilerin Covıd-19 belirtileriyle benzemesi nedeniyle vatandaşları telaşlandırdığını belirten Prof. Dr. Şengül, alerjisi olanları kapalı ortamlarda da dikkatli olmaları yönünde uyardı.

 

 

Ülkemizde kıyı bölgeler başta olmak üzere, şubat ayından mayıs ayına kadar etkisini gösteren bahar alerjisinin birçok insanın hayatını etkilediğini ifade eden Prof. Dr. Şengül, “Bahar alerjisinin aktif dönemi küresel iklim değişikliğine bağlı olarak her yıl uzadığından duyulan rahatsızlık da artıyor. Covıd-19 gündemi nedeniyle hastalar bize endişeyle başvuruyor. Uzman olmayanlar için söyleyelim, en ayırt edici bulgu alerjide ateş görülmemesi ve COVID-19’da burun tıkanıklığı olmadan koku ve tat alamama belirtisi ortaya çıkmasıdır. Ancak bahar alerjisi yaşayan kişiler, Covıd-19 enfeksiyonuna yakalanırlarsa hapşırmalarının şiddeti ve sıklığına göre virüsü yaymada büyük risk oluşturur.” dedi.  

 

 

 

 

Bahar alerjisiyle nasıl mücadele edilir?

 

İç mekânların havalandırılmasına dikkat edilmeli.

 

Kapalı alanların havalandırılması için özellikle polen salınımının yoğun olduğu sabah saatleri değil havanın durgun olduğu saatler tercih edilmeli.

 

Alerjiden korunmak için pencereleri sürekli kapalı tutmak ev akarlarının oluşmasına ve küf yoğunluğuna sebep olarak başka alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Özellikle evcil hayvan sahipleri uygun saatlerde evin iç ortamını mutlaka havalandırmalı.

 

Merkezi havalandırma ve iklimlendirme yapılan binalarda üfleme ağızlarına Hepa filtre takılmalı ve havalandırmada taze hava oranı artırılmalı.

 

Doğru klima seçimi ve kullanımı nasıl olmalı?

 

Güvenilir markaların Hepa filtreli ve iyonizer modelleri tercih edilmeli.

 

Klima düşük fan modunda çalıştırılmalı.

 

Klima sürekli çalıştırılmamalı.

 

Klimanın yönü hastaların üzerine üflemeyecek şekilde ayarlanmalı.

 

Klimaların bakımı ve temizliği, yetkili servislerin uzman personeli tarafından düzenli olarak yapılmalı.

 

Etiketler:
Şeyma Ercanlı

Şeyma Ercanlı

  • Editörün Seçimi
  • En Çok Okunanlar

Copyright © Tüm hakları saklıdır. Merjam.com – Copyright 2021 | Codlio
3D tasarım ajansı Ertesi gün ilacı