Bu haberi arkadaşlarınla hemen paylaş!
Toplu taşımalarda seyahat, günlük sosyal aktiviteler ve pandemi sürecinin hassasiyeti ile birlikte sıkça kullanılan dezenfektanlar, ellerde egzama hastalığının artışını da tetikledi.
Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi Dermotoloji Uzmanı Dr. Emre Araz, kişisel bakım ürünleri ve hijyenik ürün kullanımı sonrası artış gösteren egzama hastalığı ile ilgili bilgi verdi.
“Derinin dış (çevresel) ya da iç etkenlere karşı geliştirdiği iltihabi reaksiyon sonucu oluşan bir cilt hastalığı olan Egzama hastalığı, bunların başında geliyor. Halk arasında; mayalanan bir hamurda oluşan küçük hava kabarcıklarına benzetilerek “mayasıl” adı ile de bilinen bu hastalık, kişisel bakım ürünleri ile temas sonrasında oluşan kızarıklık, kaşıntılı ve şiş bir zeminde çok sayıda su dolu kabarcık ile başlayabiliyor. Bu kabarcıkların hızla açılmasıyla kabuk oluşumu gözlenir. Hastalık bu aşamada kontrol altına alınamazsa kronikleşir ve deri kuruyarak kalınlaşır, kabalaşır.”
Tedavide ana amaç tetikleyicinin saptanması ve bu etkenle temastan kaçınmak olduğunu söyleyen Dermotoloji Uzmanı Dr. Emre Araz, ellerin dezenfekte edildikten sonra mutlaka nemlendirilmesi gerektiğini söyledi.
“Kullanılan sabun, kolonya ve dezenfektanın yanı sıra, ev temizlik malzemeleri, bulaşık detarjanları gibi ev ve ofis temizliğinde kullanılan elle temas edilen tüm ürünlerde hassasiyet gösterilmesi çok önemli. Tüm bu ürünlerin kullanımı sonrası ellerin nemlendirici krem ve losyonlarla bakımının yapılması egzama vb cilt hastalıklarına maruz kalmamak için alınacak önlemler arasında.
“Genel anlamda egzamanın ortaya çıkışı ve tanı konmasıyla birlikte ana amacın öncelikle tetikleyicinin saptanması ve onlarla temastan kaçınılması gerekirken, içinde bulunduğumuz süreçten dolayı bunun pek mümkün olmamasından dolayı, en iyi şekilde dengelemek gerekiyor.”
“Genel olarak egzama tedavisinde; nemlendiriciler, kortizon içeren krem ve losyonlar, antihistaminik haplar (kaşıntıyı azaltan alerji hapları) kullanılır. Şiddetli egzama tedavisinde ise; bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar kullanılabilir. Doktorunuzun bilgisi dışında herhangi bir tedavi değişikliği yapmanız uygun değildir. Tüm bu önlemler ile kontrol altına alınamayan veya nüks eden durumlarda; deri yama testleri ile tetikleyen durum ortaya çıkarılabilir. Tetikleyen alerjen bulunması durumunda bu etkenden uzaklaşarak tedaviye destek olunur.”
-Dezenfektanların mümkün olduğunca az kimyasal içerikli, az kokulu, az boyalı olanları kullanmaya özen göstermeliyiz.
-Kolonya kullanımı sonrasında cildimizin kuruma ve çatlak oluşumuna karşı ellerin nemlendirilmesine dikkat etmeliyiz.
-Kişisel hijyenimiz için günlük kullanımda eczane ürünleri ve güvenilir marka ürünleri olmasına özen göstermeliyiz.
-Sık kullandığımız sabun, deterjan, çamaşır suyu gibi temizlik ürünlerini tercihen temizlik eldivenleri kullanarak ya da elle temas edeceksek; sulandırarak kullanmalı, kullandıktan sonra ellerimizi bolca suyla durulamalıyız. Kullanım sonunda mutlaka nemlendirici özellikli ürünler kullanarak bakımını yapmalıyız.
Copyright © Tüm hakları saklıdır. Merjam.com – Copyright 2021 | Codlio
3D tasarım ajansı Ertesi gün ilacı