Bu haberi arkadaşlarınla hemen paylaş!
Araştırmacılar ve popüler medya, 1980'lerin başları ve 1990'ların sonlarını (1981–1996) Y kuşağının doğum aralığı olarak kabul ediyor. Y Kuşağı emeklilik yaşına geldiklerinde, ebeveynlerinin ve mevcut emeklilerin mali durumundan daha kötü durumda olacakları bir tabloya doğru yol alıyor. Y Kuşağı’nın önceki nesiller gibi emekliliğin tadını çıkaramayacağına dair endişeler artıyor. Beklenti, daha düşük emekli maaşı almaları yönünde… Tüm dünyada emeklilik yaşı yükselirken yeni emeklilik planları Y Kuşağı’na çok adaletsiz geliyor.
Tüm dünyada emeklilik yaşı yükseliyor. Çok çalışan Y kuşağı hem epey geç emekli olacak hem de düşük maaş alacaklar. Peki bu sistem adaletli mi ?
Birçoğu yaşlanana kadar çalışmak zorunda kalacağını ifade ediyor. Geçmişe göre daha düşük getiri oranları ve ekonomik büyüme tahminlerinin beklendiği bir gelecekle karşı karşıya olan, en yaşlıları artık 40’lı yaşlarının başında bulunan Y Kuşağı çalışanlarının emeklilik dönemi için birikim yapmaya ayırabileceği zamanları azalıyor. Biraz para biriktirebilseler de bir ev sahibi olmaları veya yüksek bir emekli maaşı alma olasılıkları daha düşük olacak. Ortaya çıkan bu tablo Y Kuşağı için kendi emeklilik planlarını önceki nesillere göre daha fazla yönetmeleri ve yönlendirmeleri gerektiğini ortaya koyuyor
Y Kuşağı daha az çocuk sahibi oluyor
2050’de emeklilik Y kuşağının karşı karşıya olduğu sorun; özel, iş yeri ve devlet emeklilik maaşlarının önceki nesillere göre daha az olması. Y Kuşağı ve Z Kuşağı (2000 yılı ve sonrasında doğan nesil) üyelerinin, ana gelir kaynaklarının faturaları ödemek ve gelecek için tasarruf etmek için yeterli olmadığını söyleme olasılığı X Kuşağına (1965 ve 1980 seneleri arasında doğanlar) göre çok daha yüksek. Fahiş kiralar ve ev fiyatları, emeklilik için birikimde gecikmelere neden oluyor ve gelecekte finansal istikrar için süregelen bir tehdit oluşturuyor. Bu nedenle Y Kuşağı, Baby Boomers’a (1946’dan 1964’e kadar doğanlar) kıyasla emeklilikte servetlerini korumakla daha az ilgileniyor ve tasarruf ihtiyaçlarını etkili bir şekilde azaltıyor. Y Kuşağı’nın 2050 civarında emekli olmaya başlaması bekleniyor. Yaşlanan bir nüfusla birlikte, devletten emekli maaşı alan daha fazla insan olması ve vergiler artırılmadıkça her bir bireye verilen
maaş miktarının azaltılma olasılığı bulunuyor. Y Kuşağı daha az çocuk sahibi oluyor.
Kendi lehlerine çalışan Y Kuşağı, daha az çocuk sahibi oluyor. Konut maliyetlerinden sonra, çocuk bakımı bugün genç ailelerin karşı karşıya olduğu en büyük baskılardan biri. Ebeveynlerin çocuklarını tam zamanlı bir kreşe yerleştirmek için ödedikleri tutardaki artış, bir ebeveynin işini bırakıp çocuklarına bakmasına bile yol açıyor.
Y Kuşağı Daha Uzun Süre Çalışacak
Bazı insanlar için emekliliğin tanımı değişiyor. Y Kuşağı, elbette rahat bir emeklilik geçireceğinden emin değil. Bu nedenle Y Kuşağı, çalışmayı asla bırakamayacağına inanıyor ve emekli olmak için yeterli paraya sahip olmayı beklemediklerini söylüyor. Ayrıca Y kuşağı, yalnızca genel sağlıkları daha iyi olduğu için değil, işlerinin doğası derinden değiştiği için daha uzun süre çalışmayı planlıyor. Zaten artan yaşam süresi ve sağlık hizmetlerinde devam eden ilerlemeler, daha yaşlı Y kuşağının muhtemelen ebeveynlerinden, büyükanne ve büyükbabalarından çok daha uzun bir zaman çalışması anlamına geliyor. Bu uzun ömür, çalışmayı seçenlerin sayısı da dahil olmak üzere birçok Y kuşağının sonraki yıllarına yaklaşım biçimini değiştirecek gibi duruyor.
Stratejik Yönetim Danışmanı I Eğitmen I Yazar Canan Duman
Copyright © Tüm hakları saklıdır. Merjam.com – Copyright 2021 | Codlio
3D tasarım ajansı