Timaş Tarih nitelikli eserlerle büyümeye devam ediyor

Merjam Yazar: Merjam 17 Şubat 2021

Bu haberi arkadaşlarınla hemen paylaş!

Şubat ayında kitaplığımıza Türkiye, Mısır, Suriye: Bir Seyahatname (Şibli Numani), Yirmi İki Mürekkep Damlası (İsmail E. Erünsal), II. Viyana Kuşatması (Kahraman Şakul) başlıklı eserler katıldı.

Timaş Tarih nitelikli eserlerle büyümeye devam ediyor

 

 

Kahraman Şakul’un kaleminden II Viyana Kuşatması!

 

1683 II. Viyana Kuşatması, Osmanlı Devleti’nin kara/nlık günlerinin önsözü…

 

Askerî tarihçi Kahraman Şakul, bozgunun Doğu-Batı arasında kalan imgesi üzerine arkeolojik kazı yapıyor, ‘bizim cephe’nin Alaman Dağı’ndaki acı saatlerini yeniden işletiyor. Akademik disiplinin satır aralarında, Kara Mustafa Paşa, Vânî Efendi, Evliya Çelebi, Murad Giray, İbrahim Paşa, IV. Mehmed, Sobieski, Lothringen Dükü Karl ve İmparator Leopold portreleri üzerinden kuşatan ve kuşatılanın ortak trajedisiyle karşılaşacak, 1526 Mohaç Zaferi’nin gölgesinde geçen 157 senelik filmin sonunda, yenilgiden dönen Osmanlı’yla ‘düşman’ın yengi naralarının iç içe geçtiği bir literatür okuyacaksınız. 

 

Viyana kapılarında bırakılan Türk Cihan Hakimiyeti Mefkûresi'nin Yedi Başlı Ejder'in sesinde eriyip gittiğine şahit olacak, bu mücadelenin nasıl Kızılelma ve İslamofobi mengenesine sıkışıp medeniyetler çatışması tezine malzeme edildiğini görecek, kuşatan ve kuşatılanların ortak kaderini objektif bir vizörden seyredeceksiniz.

 

Elinizdeki çalışma, muharebe odaklı eski askerî tarihçilik ile multidisipliner yeni askerî tarihçiliğin bir arada olduğu, sivillerin mağduriyetine yer verildiği bir tarih anlatısı.

 

Kahraman Şakul, “Viyana ya fethedilseydi?” sorusunun izinde, görsel malzemeyle zenginleştirdiği kitabında, dönemin panoramasını çiziyor, Viyana kapılarında kalan Osmanlı ütopyasının eskizlerini çıkarıyor.

 

 

Yazar Hakkında

Kahraman Şakul, Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü mezunu olup (1994-1999) aynı adlı programda yüksek lisansını tamamladı (1999-2001). Doktorasını Georgetown Üniversitesi Tarih Programı’nda “An Ottoman Global Moment: War of Second Coalition in the Levant” başlıklı teziyle bitirdi (2009). 2010’da İstanbul Şehir Üniversitesi kadrosuna dahil oldu. Alanya’daki Georgetown Üniversitesi McGhee Doğu Akdeniz Araştırmaları Merkezi’nde geçici direktörlük görevinde bulundu (2010). Araştırma alanları 1774-1826 arasındaki geçiş döneminde görülen Osmanlı ıslahatının askerî ve teknolojik hususiyetleri ile Osmanlı siyasî kültürünü kapsar. Şu an onyedinci yüzyılın ikinci yarısında Osmanlı kuşatma savaşı üzerine TÜBİTAK tarafından desteklenen (2017-2020) bir araştırma projesi yürütmektedir.

 

 

Kitapların Büyülü Dünyasında İlham Verici Bir Sohbet: YİRMİ İKİ MÜREKKEP DAMLASI

 

Ömrünü Osmanlı kültür tarihine adayan bir ilim adamının belgelerden elyazmalarına, arşivlerden kütüphanelere uzanan keşiflerle dolu yolculuğu…

 

Yirmi İki Mürekkep Damlası, Osmanlı kültür tarihine araştırmaları ve keşifleriyle damga vuran Prof. Dr. İsmail E. Erünsal ile yine kültür tarihi alanında yazı ve röportajlarıyla tanınan gazeteci-yazar Halil Solak’ın yaptığı uzun soluklu bir söyleşiden oluşuyor.

 

Prof. Erünsal’ın İstanbul Üniversitesi’nden İngiltere’ye uzanan eğitim yılları, üniversite hocalığı, akademik dünyanın problemleriyle açılan kitap, imparatorluk coğrafyasında kitap ticaretinin ve kütüphanelerin gelişimi, padişahların kitaplarla ilişkisi, Osmanlılarda kadınların okuduğu kitaplar, sıbyan mektepleri, sosyal ve kültür tarihi kaynağı olarak kadı sicillerinin kullanımı, dünden bugüne sahaflığın seyri, kütüphanelerin ve arşivlerin güncel durumuna dair değerlendirmeleriyle sürüyor.

 

Kuruluş yıllarından itibaren TDV İslâm Ansiklopedisi ve İSAM Kütüphanesi çalışmalarının her aşamasında bulunan Prof. Erünsal, yönetici kimliğiyle değerli tecrübelerini de bizimle paylaşıyor. Prof. Dr. İsmail E. Erünsal ile Yirmi İki Mürrekep Damlası sizi kitapların büyülü dünyasında ilham verici bir sohbete davet ediyor.

 

 

Şiblî Numânî'den “Türkiye, Mısır ve Suriye: Bir Seyahatname”

 

“Türkiye, Mısır ve Suriye: Bir Seyahatname” adlı bu eşsiz eserle, meşhur İslam tarihçisi Şiblî Numânî'yi yanınıza alarak II. Abdülhamid dönemi Osmanlı topraklarına ve Arap dünyasına seyahat edeceksiniz…
 

Hindistanlı büyük dil âlimi ve İslam tarihçisi Şiblî Numânî 1892 senesi baharından itibaren altı aylığına İstanbul, Beyrut, Kudüs ve Mısır’a ilmî bir seyahat tertip etmiştir. Bu seyahatinde tutmuş olduğu notları bir buçuk yıl sonra Hindistan’da sefernâme adıyla neşreder. Sonraki yarım asır boyunca Hintli Müslümanların Osmanlı Devleti hakkında beslediği büyük sempatinin kazanılmasında katkısı olduğuna inanılan bu seyahatname Urdu dilinde sayısız baskı yapmıştır. Şibli Numânî’nin müşahedeleri dışarıdan bir göz olarak dönemin Osmanlı topraklarına, insanlarına ve kurumlarına dair çok önemli ayrıntılar içerir.

 

Hamidiye Camii’nde katılmış olduğu Cuma selamlığı ve yakından gördüğü II. Abdülhamid’e dair tasvirleri… Aşir Efendi Kütüphanesi’nin hafız-ı kütübü hakkında anlatılan olay, kütüphane müdavimlerinin okumuş oldukları eserlere dair bahis ve XIX. yüzyılda İstanbul kütüphanelerine dair yorumları… Eski Bombay Konsolosu Hüseyin Hasib, Derviş Paşa ve Gazi Osman Paşa’nın evlerine yönelik detaylı değerlendirmeleri… Ahmed Cevdet Paşa ile olan vicahi görüşmesi… Medrese talebelerinin “cerre çıkmasına” yönelik eleştirileri… İstanbul’daki bir matbaada Nesefi Akidesi Şerhi kitabından sansürlenen “İmamların Kureyşten” olduğuna dair bir hadis-i şerifin çıkarılışına şahit oluşu ve bu hususta gösterdiği tepki… Tophane Müşiri Zeki Paşa ile ilk karşılaşma anı… İstanbul ve Kudüs Hindî dergâhlarına dair çarpıcı anlatılar… Muharrem matemlerindeki İrânîler ve onların ritüellerine dair ilginç gözlemler… Hristiyan Arapların ilmi faaliyetlerini takdir ve çağdaşı Müslümanlarının gayretsizliğini tekdir… Mısır’da Ezher Medresesi’ndeki öğrencilerin hâl-i pürmelâlleri… Kahire’deki renkli Mevlid-i Nebevî kutlaması ve buradaki tasavvuf ricaline bakışı…

 

Bu eşsiz eserle, meşhur İslam tarihçisi İmam Şibli Numânî'yi yanınıza alarak II. Abdülhamid dönemi Osmanlı topraklarına ve Arap dünyasına seyahat edeceksiniz.

 

Etiketler:
Merjam

Merjam

  • Editörün Seçimi
  • En Çok Okunanlar

Copyright © Tüm hakları saklıdır. Merjam.com – Copyright 2021 | Codlio