Bu haberi arkadaşlarınla hemen paylaş!
Müzisyen Yusuf Goncagül ile yeni çıkardığı “Biri Var” albümü konuştuk.
Müziğe ilginiz ne zaman başladı? Bir hikâyesi varsa dinlemek isteriz…
Müziğe lise yıllarında aldığım gitarla başladım. İlk beste denemelerimi ve mini konserlerimi bu yıllarda gerçekleştirdim. Öğrencilik yıllarının yetenekleri ortaya çıkarma noktasında çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden genç arkadaşlara da hep şunu söylerim; okulunuzu bitirdiğinizde en az bir spor veya sanat dalında uzmanlaşmış olun ya da en azından fikir sahibi olun.
Hem şarkı söylüyor hem de besteliyorsunuz. Şarkı sözü yazabildiğinize göre yazı ile aranız iyi. Peki, sizce yazmak mı söylemek mi?
Yazmak çok daha değerlidir. Yıllardır sahnelerde birçok eseri seslendiriyorum. “Biri Var” albümüyle artık kendi eserlerimi seslendirmeye başladım. Bunun çok daha özel bir yeri var. Seyircilerle birlikte kendi yazdığınız bir şarkıyı seslendirmek harika bir duygu…
“Biri Var” albümü dinleyiciye neler sunuyor?
Aslında bu güne kadar yaşadığım müzik ve sahne deneyimimin küçük bir özeti diyebiliriz. İçerisinde 2009 yılında Cahit Zarifoğlu’nun bir şiirinden bestelediğim “Esirgeme” adlı çalışma da var. O yıllarda Cahit Zarifoğlu okumaları yapardım ve böyle bir beste nasip olmuştu. Bunun yanında albümün yapım aşamasındayken bestelediğim “Bırakma Kendini” eseri de son anda albüme girdi. En önemli ozanlarımızdan Aşık Veysel’in türkülerini de yıllardır sahnede seslendirirdim, “Beni Hor Görme Kardeşim”i de albüme koyduk. Ümitsizliğe, umutsuzluğa düştüğümüz en karanlık anda bile bize bizden daha yakın birisinin olduğunu en başta kendime hatırlatmak için “Biri Var” eserini albümün ismi olarak belirledik. Albümdeki bu eserlerle aslında taşıdığımız umudu ve ümidi anlatmaya çalıştım.
Bu Şiirler Beni Çok Etkilerdi
Albümde Seyyid Kutup, Aziz Mahmud Hüdai, Aşık Veysel isimleri dikkat çekiyor. Yeni eserlerin dışında bu isimlerden eserlerin de olması nasıl gelişti?
Mevlânâ, bir şiirinde “Şimdi yeni şeyler söylemek lazım” der. Buradan ilhamla yeni beste ve güftelerin ağırlıklı olduğu bir albüm kaydettik. “Biri Var” doğal seyrinde ilerleyen bir proje oldu.
Mesela, Hüdai Hazretlerinin “Neyleyeyim dünyayı bana Allah’ım gerek deyişi” beni çok etkilerdi. Bu şiirini sürekli okurdum. Bir gün beste eşliğinde seslendirmek, nasip oldu. Seyyid Kutub’un “Ehi Ente Hurrun” Kardeşim, Sen Özgürsün şiiri Arapça haliyle hep söylenirdi. Bunun bir de Türkçe halini söylesek nasıl olur dedik, üzerine birkaç yeni beste daha ekledik. Mustafa Asım Küçükaşçı’nın çevirisiyle seslendirdik.
Uzun yıllardır sahnede Aşık Veysel’in türkülerini seslendiriyordum. Anadolu topraklarında gelen sesler birkaç kelimeyle derin anlamlar ifade ediyordu. Uzun ince bir yoldayım diyor, şöyle gözlerimizi kapatıp ömrümüzü tefekkür etmeye götürüyor bizi âdeta. Kardeşim beni hor görme bak biz aynı vardan yaratıldık, topraktan geldik toprağa gidiyoruz diyor ve tüm duvarları yıkıyor âdeta…
Müzik Duygulerı Aktarır
Söylerken motivasyon kaynağınız nedir?
Güzeli ve doğruyu söyleyebilmek diyebilirim. Aslında bir nevi kendimi ifade etme biçimimdir. Müziği bir derdi seslendirme amacı olarak görüyorum. Müzik aracılığıyla birçok duyguyu anlatılabiliyor. Ama popüler müziklere baktığımızda, üretilen işlerin yüzde doksanının hem estetik açıdan hem fikri açıdan bize bir şey katmadığını görüyoruz. Albümdeki eserleri yaparken de hep buna dikkat ettik. Bu noktada daha verimli üretimler üzerine çalışmak motivasyonum diyebilirim.
Gelecek vadede hayata geçirmeye çalıştığınız yeni projeleriniz var mı?
Albümde 9 eserimiz var. Sevilen eserlere klip çalışmalarımız devam edecek. Aynı zamanda konser programlarımız da devam ediyor.
“Biri Var” Albümünde Dikkat Çekenler:
Rap Sanatçısı Resul Aydemir (Misal) ile “Hakka Adanmış Gençlik” düeti,
Aşık Veysel’den “Beni Hor Görme Kardeşim”,
Cahit Zarifoğlu’nun “Sultan Şiirinin” bestelenmiş hali,
Güftesi Aziz Mahmud Hüdai Hazretleri’nin olan “Neyleyeyim Dünyayı” eseri,
Sözleri Seyyid Kutup’a ait olan “Ahi Ente Hurrun” ezgisinin Türkçe versiyonu.
Copyright © Tüm hakları saklıdır. Merjam.com – Copyright 2021 | Codlio
3D tasarım ajansı