Mevsim geçişlerinde alerjik hastalıklara dikkat!

Merjam Yazar: Merjam 11 Mayıs 2022

Bu haberi arkadaşlarınla hemen paylaş!

En çok rastlanılan alerji yapan maddeler baharda çiçek tozları, yastık tüyleri, kedi-köpek kılları, ev tozları, yumurta, çikolata, çilek, buğdaydır. Dr. Adil Asımgil’in Risale Yayınlarından çıkan “Kadın ve çocuk için sağlık el kitabı” nda konuyla ilgili detaylı bilgiler paylaşıyor. İşte o bilgiler…

Mevsim geçişlerinde alerjik hastalıklara dikkat!

Alerji, vücudun çeşitli maddelere karşı normal olmayan cevabı demektir. Bu normal olmayan cevap, kişide aşırı duyarlılık bulunan maddelerle temastan sonra saman nezlesi, alerji kurdeşen (urtiker), astım, alerjik nezle, egzama, atopik dermatit gibi hastalıklar olarak ortaya çıkar.

Alerji, yani aşırı hassasiyetin ailevi olarak geçtiği düşünülmektedir. Aşırı hassas olunabilen maddeler, her kişiye göre çok değişiklikler gösterebilir. Bu maddelerden en çok bu rastlanılanları; bahar mevsiminde çiçek tozlanı, yastık tüyleri, kedi-köpek kılanı, ev tozlan, yumurta, çikolata, çilek, buğday ve daha birçok maddelerdir.

Genel olarak, tedavi için çocuğun bünyesinin alerjik olduğu maddelerden uzak durması gerekir.

Alerjik nezle

Alerjik nezlenin tedavisinde ilk şart, alerji yapan maddelerden uzak durmaktır.

Burunda meydana gelen alerjik bir reaksiyondur. Burunda kaşıntı hissi ile başlayarak, dolgunluk, hapşırık ve akıntı ile devam eder. Çocuklardaki bu alerjik nezle, bütün d bir yıl boyunca devam edebileceği gibi bazen de yılın belirli aylarında görülür (genellikle ilkbahar). Yılın belirli aylarınla da görülen bu tipe saman nezlesi ismi verilir. Her yıl aynı aylarda tekrarlar. Sebebi, çoğunlukla çiçek tozlarıdır. Bütün bir yıl devam eden tiplerde ise genellikle ev tozları ve hayvan tüyleri sorumlu olarak tesbit edilebilir.

Tedavi

Kesin tedavi, alerjik maddeyi tespit edip bu maddeye karşı aşırı hassasiyeti ortadan kaldırmak olur.

Tedavide ilk şart, alerjik maddelerden uzak durmaktır. Çiçek tozlan ile oluşan saman nezlesinde; elden geldiğince çocuk sokağa çıkarılmamalı, evde pencereler açılmamalıdır. Bütün sene devam eden tipte ise; sebep, genellikle ev tozlarında bulunan mantarlar ve küfler olduğundan, oda, zaman zaman havalandırılmalı, eşyalar güneşe çıkarılmalı, hayvan beslenmemeli, kumaş olarak pamuklular tercih edilmelidir. Bunlar da sık sık yıkanmalıdır. Alerjik nezlesi olan hastalarda, aspirin, hastalığın alevlenmesine sebep olabileceğinden, elden geldiğince kullanılmamalıdır.

Hastayı rahatlatmak için burunu açıp, mümkün olduğu kadar basitçe elde edilebilen tuzlu su kullanılmalı, burun damlaları tercih edilmemelidir. 1 bardak suya, 1 çay kaşığı tuz atarak elde edeceğimiz bu bir damlalıkla buruna damlatabiliriz. Bundan başka doktor tavsiyesi ile alınabilecek antihistaminik, damarbüzücü ilaçlar, kortizon gibi maddeler de bir süre yardımcı olabilir.

Kesin tedavi; deri testleri ile hangi maddenin alerjik olduğunu bulup, desensibilizasyon denilen yöntemle, bu maddeye karşı olan aşırı hassasiyetin ortadan kaldırılmasıdır. Ancak her vakada alerjik maddeyi bulmak mümkün olmamaktadır. Desensibilizasyon tedavisi yaklaşık vakada problemi çözebilmektedir.

Astım

Astım, akciğerlerde meydana gelen alerjik bir reaksi yondur. En önemli alerjik hastalıktır. Alerjik maddiyete mastan sonra nefes yolları büzülür, şişer ve koyu bir salgı salgılar. Bunun sonucunda nefes yolları o kadar daralır ki, soluk alıp-verme güç ve zorlu olur, ıslık gibi sesler çıkar ve çocuk öksürmeye başlar. Nöbetler arasında hiçbir yakınma yoktur. Astımlı çocuklar diğer akciğer hastalıklarına da eğilimlidir.

Tedavi

Tüm alerjik hastalıklarda olduğu gibi; ilk şart alerjik maddelerden elden geldiğince hastayı korumaktır. Diğer yol ise alerjik nezle konusunda bahsettiğimiz gibi, hangi maddeye karşı aşırı hassasiyetin olduğunu bulup, bununla temasın ortadan kaldırılmasıdır.

Bazen alerjik nezle de, yorgunluk ve aspirin, astıma sebep olabilmektedir. Bu faktörlerin en aza indirilmesi tedavi açısından yararlı olacaktır. Ayrıca çocuğun ruhsal durumu oldukça önemlidir. Bazı çocuklar, sinirlendikleri zaman astım nöbeti geçirirler. Bu durumun önüne geçilmesi yarar sağlar. Ancak, sinirlenme sini önlemek için çocuğun her isteğini yerine getirmek de, çocuğun yetişmesi açısından negatif etkili olabilir.

Bu açıdan bir psikiyatr ile diyalog yararlı olacaktır. Astım nöbetlerinin tedavisini ancak bir hekim yapabileceğinden, bu tedavinin üzerinde durmak istemiyoruz. Ancak doktor gelene kadar veya doktora gidinceye dek: 1 Hastayı istirahate sevk etmek. 2- Odanın havasını ılık ve nemli tutmak. 3- Kendiniz de telaş etmeyerek, çocuğu kor kutup astımın fenalaşmasına sebebiyet vermemek gerekir. Çünkü etrafındakilerin endişeyle dolaşması çocuğu korkutabilir. 4- Daha önceden doktorunuzun vermiş olduğu bir öksürük şurubu varsa ve öksürük fazlaysa ondan vermek faydalı olabilir.

Nöbet aralarında ise doktorunuzun tavsiye edeceği nöbet gelişini önleyen ilaçları düzenli olarak kullanmak, büyük yarar sağlayacaktır.

Astımın sonucu hakkında önceden bir şey söylemek oldukça güçtür. Genel olarak, ne kadar küçük yaşta başlarsa o kadar erken son bulur. Bazen de ergenlikte neticelenir.

Atopik dematit

Atopik dermatit deride kızarıklık, şişlik, yaygın kaşıntı, kabuklanma ve bazen de akıntı ile beliren bir hastalıktır. Tedavisinde en önemli nokta, kaşıntıyı engelleyerek iltihaplanmanın önüne geçmektir.

Deride kızarıklık, şişlik, yaygın kaşıntı, kabuklanma ve bazen de akıntı ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Hastaların çoğunda, belirtiler 3 yaş civarında geçer veya geçici olarak 7 yaş civarında tekrar edebilir. Süt çocuklarında bu durum, bul özellikle diyete inek sütü, buğday veya yumurta gibi ek be sinlerin ilavesi sırasında gözükür.

Belirtiler, genellikle ilk haftalardan sonra başlar. Genellikle yüz, kulak ve kafa derisindedir. Deri; sarımsı kırmızı renkte olup, zamanla bir egzema görünümünü alır. Kabuklar, pullar oluşur. Bu bölgelerde kaşınma hissi mevcuttur. Atopik dermatitle hastaların derisinde beyazlaşmaya eğilim geç vardır.

Merjam

Merjam

  • Editörün Seçimi
  • En Çok Okunanlar

Copyright © Tüm hakları saklıdır. Merjam.com – Copyright 2021 | Codlio