Mercedes-Benz İstanbul Dijital Moda Haftası

admin Yazar: admin 23 Ekim 2020

Bu haberi arkadaşlarınla hemen paylaş!

Mercedes-Benz İstanbul Moda Haftası 15. ve ilk dijital sezonu ile 12-16 Ekim tarihleri arasında sergilendi. Tophane-i Amire, Galataport İstanbul, Paket Postanesi ve tarihi yarımada atmosferlerinde sergilenen koleksiyonlar, seyircisiz ve tamamen online olarak modaseverler ile buluştu.

Mercedes-Benz İstanbul Dijital Moda Haftası

 

Her moda haftası gücünü düzenlendiği şehirden alır ve kendi şehrini bir cazibe merkezi haline getirir. Böylece o şehir, ülkesinin tasarım potansiyelini tüm dünyaya göstermeye yarayan bir vitrin işlevi görür.

 

Mercedes-Benz İstanbul Moda Haftası 15. ve ilk dijital sezonu ile 12-16 Ekim tarihleri arasında sergilendi. Tophane-i Amire, Galataport İstanbul, Paket Postanesi ve tarihi yarımada atmosferlerinde sergilenen koleksiyonlar, seyircisiz ve tamamen online olarak modaseverler ile buluştu.

 

Covid19 sebebi ile moda haftaları ve defilelerin pek çoğu ileriki bir tarihe ötelenirken bir kısmı da tamamen fiziksel olarak gerçekleştirdi. Mercedes-Benz İstanbul Fashion Week ise bu noktada yeni akıma uyarak harika bir dijital moda haftasının altından kalktı diyebiliriz.

 

 

“Yeni bir dünyaya kavuştuk ve üretimimizi yeni dünyaya göre yapacağız.”

 

10 günlük bir prodüksiyon süreci sonrasında hazırlanan videolar ve backstage görüntüleri defileler ile birlikte Mercedes-Benz Fashion Week İstanbul adresinde canlı olarak yayınlandı. Defile sonrasında Ece Sükan, Ceylan Atınç, Asena Sarıbatur, Aslı Barış ve Rachel Araz gibi isimlerin ev sahipliğinde tasarımcılar ve farklı influencerlarla oldukça keyifli moda söyleşileri gerçekleştirildi.

 

Dijital moda haftaları gelenekselin aksine çok daha fazla kişi ile direkt temasa izin verdi. Kalabalık davetlerin bile azınlık sayılabileceği online bir ağ etrafında buluşuldu ve tek bir ana ait görseller, tekrar tekrar ulaşılabilir hâle geldi. Bu yeni dönüşüm sayesinde fotoğrafçılık özellikle de moda fotoğrafçılığı yeni bir perspektif ve önem kazandı. Tüm bu dijitalleşme ile birlikte prodüksiyonun hazırlanması, show zamanı ve defile geri dönüşlerini takip etmek ciddi bir mesai gibi gözüküyor.

 

 

Defile Notları

 

Niyazi Erdoğan

 

 

3D ile tamamen dijital bir defile ile karşımıza çıkan Niyazi Erdoğan, tasarımlarının ilham noktası olarak İstanbul’un Tatavla bölgesini alıyor. Mahalle kültürü, komşuluk, birlik gibi temalar etrafında dönen koleksiyonun tanıtım filmi ise bu bölgede yer alan apartman isimlerini odak noktası olarak belirlemiş. Koleksiyon, modern duyarlılık esasına dayalı. Şehirden alınan ilhamla kumaşa mozaik desenler aktarılmış. Koleksiyonun en önemli özelliği ise aslında hiç dikilmemiş olması. Üstelik defile atmosferi ve podyum tamamen sanal ve elbiseler gibi tasarımı Niyazi Erdoğan’a ait…

 

 

Belma Özdemir

 

Gerçek runway ve gerçek mekân kullanımı devam ediyor. İstanbul’un kubbelerinden alınan ilham, koleksiyonda kendini açıkça belli ediyor. Karantina sonrası sönen tüm ışıkları yeniden yakmak adına “Neon life” teması, tasarımların çıkış noktası. Daha güncel daha renkli yaşayan bir koleksiyon. Koleksiyonun yaratıcısı Özdemir, gelişen teknoloji eşliğinde teatral sunumların ardından dijital gösterimler ile de modanın oyun alanını genişlettiğini savunuyor.

 

 

Murat Aytulum

 

İstanbul silüeti ve deri görünümün harmanlandığı koleksiyon Macho by Murat Aytulum, moda haftasının ikinci gününde seyircinin karşısına çıktı. Keskin hatlar, alışılmış şehir looku ile buluştu, asimetrik kesim siyah-beyaz beraberliği bu koleksiyonda da devam ediyor. Koleksiyonlardaki yenilik ise son yedi ayın en önemli aksesuarı olan maske.

 

 

Meltem Özbek

 

 

Mor ve ötesi canlı, capcanlı renklerden oluşan bir kreasyon. Suni kürkler koleksiyonun avangart havasını destekliyor. Koleksiyon, pandemi sonrasında umuttan ilham alan 30 parçadan oluşuyor. 18 look defilede seyirciyle buluştu.

 

 

Raşit Bağzıbağlı

 

Tasarımcı, son koleksiyonunu kendi içinde en sadeleşmiş ve oturmuş olarak tanımlıyor. Farklı materyallerin yanında üç boyutlu kumaşlar ve asimetrik kesimlere yer verilmiş. Geçmiş koleksiyonlara nazaran daha sportif, aktif görünümler koleksiyonda yer buluyor. Koleksiyon sunumu sonrası fashion talksa katılan Bağzıbağlı, diğer tasarımcıların değinmediği bir konu olarak, “Front row” konukları ve “Defileye gelirken ne giyecekleri” konusuna değiniyor. Defilenin çalışmalarının üzerine bir de ön sıra konuklarını giydirmenin hayli yorucu bir iş olduğunu söylüyor.

 

 

Özgür Masur

 

 

İstanbul Moda Haftası’nın şüphesiz en merak edilen defilesinin sahibi Özgür Masur. Üstelik bu övgü yalnızca modaseverlere değil, aynı zamanda tasarımcılara da ait. Öyle ki Masur’un defilesi sonrası pek çok tasarımcı onun parçalarını kalpler koyarak storylerinde paylaştılar.  Spring 2021 koleksiyonu, diğer koleksiyonlarıyla aynı formalara ve kalıplara sahip ancak en çarpıcı renkler göze çarpıyor! Daha önce nude, pudra ve beyaz üzerine inşa edilen koleksiyonlarla görmeye alışık olduğumuz Özgür Masur, bu kez İstanbul’dan ilhamla şehrin tüm canlı renklerini koleksiyonuna katmış. Özellikle siyahi bir modelin taşıdığı yeşil elbisenin beğenilmeme ihtimalini kabul dâhi etmiyorum!

 

 

“Her umut, ortak arar.”

 

Moda haftasının dördüncü günü haftanın üç güçlü moda tasarımcısı; Mehtap Elaidi, Özlem Kaya ve Özgür Masur ile Kurucu Vogue Türkiye Genel Yayın Yönetmeni Seda Domaniç ve Moda Direktörü Banu Bölen’in birlikte olduğu, moda haftasının ana damarı diyebileceğimiz ekibin söyleşisini seyretmek epey keyifliydi. Tasarımcıların bahsettiği konular moda haftalarının yalnızca süslü vitrinlerden ibaret olmadığını kanıtladı. Moda haftaları tüm bu “Şatafalılığın” ardında bağımsız tasarımcıların varlığını sürdürebilmesi için gerekli pazarlar. Yeni pek çok tasarımcının tek başına ortaya koyamayacağı büyük prodüksiyonlar moda haftalarıyla mümkün oluyor. Bir moda haftası beş günden ve otuz tasarımcıdan oluşsa da işbirliği içerisinde olan markaları bütçeleri değişiklik gösteriyor. Tasarımcılar için moda haftaları tasarımlarının önemli satış kanalı. Özellikle yurtdışındaki moda haftaları çok yüksek bütçelerle finanse edilirken İstanbul Fashion Week %100 kolektif bir iş olarak ortaya koyuluyor.

 

Pandemi döneminde modanın bir “Lüks” olarak görüldüğü görüşüne dayanırsak, bugün bu moda haftasında yer alan tüm yerli tasarımcıların, fotoğrafçıların, direktörlerin ve modellerin başlı başına bir umut ve inanç içi yaptığını açıklıkla söyleyebilirim.

 

Sizler de aşağıdaki linkten Mercedes-Benz İstanbul Moda Haftası’nın 15. sezonuna dair belgeseli izleyebilirsiniz.

 

https://www.youtube.com/watch?v=8gEyhPhr9TQ

 

 

Latife Beyza

Etiketler:
admin

admin

  • Editörün Seçimi
  • En Çok Okunanlar

Copyright © Tüm hakları saklıdır. Merjam.com – Copyright 2021 | Codlio
3D tasarım ajansı