Mars’ta yaşam mümkün mü?

Merjam Yazar: Merjam 16 Ekim 2020

Bu haberi arkadaşlarınla hemen paylaş!

Mars gezegenine mimarlık çalışması yapan ekibin içinde yer alan Saadet Yüncü ile projenin detaylarını ve Mars’ın mimari özelliklerini konuştuk.

Mars’ta yaşam mümkün mü?

 

 

Mars çalışmalarına kabul edilen ilk Türk oldunuz, neler hissettiniz?

 

Architectural Association tarafından Ürdün’de düzenlenen Mars Gezegeni üzerinde yürütülen tasarım-araştırma çalışmalarına katıldım. AA Jordan Visiting School tarafından Mars üzerine daha önce çalışmalar yürütülmüş fakat hiç Türk katılmamıştır. Koordinatörümüz, Ürdün’de bugüne kadar yürüttüğümüz tasarım-araştırma çalışmalarına katılan İlk Türk’ün benim olduğumu söylediğinde, çok heyecanlandım. Böyle bir ekibin parçası olmaktan gurur duydum.

 

 

Mars’ın Ekolojine Uygun Bölge

 

Mars gezegeninin yapısı hakkındaki çalışmalarınız hangi noktada?

 

Tasarım araştırma çalışmalarımız boyunca, Wadi Rum’da Mars’ın doğal ekolojisine yönelik araştırmalar yaptık. Wadi Rum çölünün UNESCO tarafından korunan dünya mirası alanı, Petra’ya özel bir ziyaret gerçekleştirdik. Wadi Rum ve Petra’da yaptığımız incelemeler, belirlemeler ve araştırmalar ile bulduğumuz bize farklı gelen buluntuları, dokuları ve oluşumları belgelendirme çalışması yaptık. Daha sonra bulduğumuz dokuları ve oluşumları kullanarak tasarım spekülasyonları gerçekleştirdik. Mars’ın peyzajı içerisindeki olası müdahaleler için tasarım kavramlarını araştırdık. Wadi Rum’a yapılan araştırma ziyaretinin de katkısı Mars gezegeni dokusuna, kanıtlayıcı bir zemin olarak hizmet etmek.

 

Araştırma çalışmalarımız, tasarım ve imalatta birden fazla ölçekte yeni teknikler üzerine yoğunlaştı. Malzeme, mimari ve kentsel konuları üzerinde durduk. Mimari malzemelerden kentsel malzemelere kadar farklı ölçeklerde Mars için tasarım malzemeleri araştırmaları ve araştırmalar yoluyla ilerici bir tasarım fikri oluşturuyor. Tasarım kavramları, tasarım sürecine geri bildirim döngüsü sağlayabilecek, üretim deneyleri ve performans benzetimleri ile tamamlandı. Oluşturduğumuz tasarımları Autodesk Maya, Python, Kangaroo, Cocoon, DIVA, Ladybug &Honeybee Plug-in Grasshopper gibi programlarda kod yazarak, yazılımlarını yapıp, dijitalleşmesini sağladık.

 

 

Gelişmiş Çevresel Simülasyonlar

 

Araştırma çalışmalarımız aynı zamanda; görsel programlama, algoritmik ve hesaplamalı tasarım yöntemleri, gelişmiş çevresel simülasyonlar ve analizlerden faydalanan en ileri hesaplama tasarım teknolojisi bilgilerini sağlıyor. Kod yazılımları ile Morfolojik soyutlama ile sınırlı olan geleneksel tasarım yöntemlerini yeniden gözden geçirmektir.

 

 

İmkânsız Olgular Mümkün mü?

 

Mars’a yapı planı çizme fikri nereden geldi?

 

Dünya’da mimarlık alanında öncü isimler, geleneksel olarak nitelendireceğimiz “Mimarlık”ın dışında kendi teknoloji araştırmalarını yapmak ve geliştirmek için çalışıyorlar. Maddi kaynakların ve çalışanların büyük bir bölümü bu araştırmalar üzerinde yoğunlaştırılıyor. Bu araştırmalarla birlikte teknoloji ve teknoloji araçlarının (robotlar, 3 boyutlu yazıcılar vs.) gelişmesi sağlanıyor.

 

 

Mimari Üretimin Desteklenmesi

 

Mimari üretimleri gerçekleştireceğimiz teknoloji araçlarının gelişmesi; günümüzde imkânsız olanların yapılabileceği olgusunu oluşturuyor. Şu an da hepimizin kullandığı “Bilgisayar” fikri ve icadı bundan 100 yıl önce nasıl imkânsızsa ileride Mars’ta yaşamın kurgulanacağı fikrine o kadar imkânsız bakmamalıyız. Dolayısıyla ileride mimari üretimlerin değişeceğini ve çeşitleneceğini düşünerek, oluşturulacak teknolojiyle diğer gezegenlerde yaşam kurgulanabileceğini söyleyebiliriz.

 

 

Dünya dışında bir gezegene yapı inşa etmek ya da yapı planı çizmek nasıl bir duygu?

 

Mars şu an için deneyimleyebileceğimiz bir ortam sunmadığı için tasarım üretmek inanılmaz zor bir süreç haline geldi. NASA bilim insanı Rob Mueller, bize telekonferans görüşmelerle Mars hakkında detaylı bilgiler aktardı. NASA’nın aktarımları ve araştırmalarımızla birlikte tasarım spekülasyonları oluşturduk.

 

 

Hayatım Çalışarak Geçiyor

 

Günde kaç saat çalışıyorsunuz?

 

Aslında bu soruyu günde kaç saat uyuyorsunuz; şeklinde değiştirmek gerekir. Öğretim görevlisi olarak Namık Kemal Üniversitesi’nde Mimari Tasarım derslerine giriyorum, yürüttüğüm uluslararası projelerim ve akademik araştırma çalışmalarımla birlikte zamanımın büyük çoğunluğu çalışarak geçiyor. Çalışmaktan hiç uyumadığım günler oluyor ama genelde günde 4-5 saat uyuyorum. Temel ihtiyaçlar dışında kalan zaman çalışarak geçiyor.

 

 

Bölge Çöl Ekolojisiyle Benzer

 

Dünya üzerinde Mars’a en çok benzerlik gösterilen bölge Ürdün’ün Wadi Rum Çölü, bunun tespitini nasıl oldu? Neden benziyorlar, bunu sizden dinlemek isteriz…

 

Ürdün’ün güney kenarında bulunan Wadi Rum Çölü, Dünya’da Mars gezegenine en üstün benzerlikler gösteren bir ekolojidir. Ridley Scott’un “The Martian” gibi birçok Mars ile ilgili film çekimlerinin yapıldığı Wadi Rum çölü, Mars manzaralarının benzeridir. Araştırmalarımızda, Ürdün, çöl ekolojisiyle, değişmemiş antik bir esasa, elli milyon yılda gerçekleşen sıvı erozyon süreçlerinden ortaya çıkan muhteşem bir heterojen dokuya sahiptir. Wadi Rum (Ay’ın Vadisi) sahip olduğu kumtaşı, kum tepeleri, granit gibi jeolojik katmanları, kaya oluşumları, kanyon, vadi ve yüksek dağ oluşumlarıyla Mars ile benzerlikler gösteriyor.

 

 

Sürekli Değişen Hava Sıcaklığı

 

Wadi Rum, sahip olduğu Çöl iklimi dolayısıyla sıcaklık gün içerisinde +49 °C’ye çıkabiliyorken (hissedilen sıcaklık çok daha fazla) geceleri birden 20 °C düşüyor. Wadi Rum’da gün içerisinde çok fazla sıcaklık farkı olması, Mars ile ilişki kurmamıza imkân tanıyor. Çölde yürüttüğümüz araştırma çalışmalarımızda en zorlandığımız konulardan birkaçı; yüksek sıcaklıklar, geceleri hissedilen ciddi sıcaklık düşüşleri ve rüzgârın etkisiyle kırmızı kum tanelerinin yüzümüze çarpması…

 

 

Yeni Mimari Kodlar ve Yazılımlar

 

Gelecek vadede hayata geçirmeye çalıştığınız yeni projeleriniz var mı? Varsa nelerdir?

 

Güncel mimarlık pratiğimi devam ettiriyorum; farklı ölçeklerde tasarladığım projeler var. Yakın zamanda inşaai üretimini yapacağız. Ayrıca Mars’ta kurgulanacak yaşam üzerine mimari tasarım araştırmalarıma devam ediyorum. Önceki yıllarda Almanya ve İsviçre’de uluslararası mimarlık firması olan Royal BAM Group’ta BIM departmanında çalışmıştım. Orada kullanmayı öğrendiğim robotlar ve mimari yazılım programları üzerine çalışmalarımı devam ettiriyorum. Kod yazarak Plugin geliştiriyorum.

 

 

Hayattan Öğrenilecek Çok Şey Var

 

Genç mimarlara ne gibi önerilerde bulunabilirsiniz?

 

Uluslarası projeleri takip edip, araştırma çalışmalarına katılmalarını öneririm. Ben lisans ve yüksek lisans eğitimim boyunca yurt dışında büyük mimarlık firmalarında ve büyük projelerde görev aldım. Ülkemi dünya çapında projelerde temsil ettim. Ayrıca Avrupa Birliği tarafından Proje Yazma eğitimleri alarak, çeşitli uluslararası projeler yazdım.

 

 

Bilgi ve Kültür Zenginliği İçerisinde

 

Avrupa Birliği kapsamında yazdığım projelere dünyanın her yerinden birçok insan katıldı. Farklı ülkelerden projelere katılan dünya insanları Tekirdağ’a geldi ve çeşitli kültürel bilgi değişimi yaşadık. Bunun gibi birçok sosyal sorumluluk projeleri ürettim. Genç insanlara önerim; mesleki donanım sahibi olmadan önce, kişisel ve sosyal gelişiminize önem vermeniz ve bunu desteklemeniz. Her zaman gelişmeye devam etmeliyiz. Hayatta öğreneceğimiz daha çok şey var.

 

 

Bir başucu kitabınız var mı?

 

Kişisel ve sosyal gelişime önem verdiğim için, başucu kitaplarım hep kişisel gelişim kitaplarıdır. Aslında zamanımın büyük çoğunluğu bilgisayar başında geçiyor. Okuduğum kitaplar ve dergiler, mesleğim ve araştırmalarım ile ilgili oluyor.

Etiketler:
Merjam

Merjam

  • Editörün Seçimi
  • En Çok Okunanlar

Copyright © Tüm hakları saklıdır. Merjam.com – Copyright 2021 | Codlio
3D tasarım ajansı