Marka aşkı, gerçek aşkı zorluyor…

Merjam Yazar: Merjam 17 Eylül 2020

Bu haberi arkadaşlarınla hemen paylaş!

Reklam söz konusu olduğunda kadınlar büyük ölçüde hem merkezde hem hedefte olmaya ve kullanılmaya devam edilecekler, ancak sadece organik değil, inorganik olanlarının, kadınsıların kullanımı da fazlalaşacak ve yaygınlaşacak.

Marka aşkı, gerçek aşkı zorluyor…

 

Özellikle şeylerin/nesnelerin interneti, giyilebilir teknolojiler ile canlı, cansız tüm varlıkları üstün, teknolojik akılla donatabileceğimizi,

 

  • Büyük veri ve veri madenciliği sayesinde inanılmaz detayda bilgiye ulaşıp, analiz edebileceğimizi,
  • Sanal ve arttırılmış gerçeklikle hayal edebildiğimiz her şeyi sahiciymiş gibi deneyimleyebileceğimizi,
  • Hologramlarla, üç boyutlu tasarımlarla, nesnelerle ve canlandırmalarla çok uzaktaki, hatta yıllarca önce ölmüş insanları, varlıkları bile istediğimiz anda ve yerde sanal olarak yanı başımıza getirebileceğimizi bilmemiz;

Pazarlama ve reklamcılığın gelecek on yılda hızlı bir şekilde iletişimin ötesine geçerek, insanların duygusal ihtiyaçlarına dayanan tahmin etme ilmine ve görsel sanatlar şölenine dönüşeceğini anlatıyor.

 

Yakın gelecekte, her bir reklam mesajı, direkt olarak onu alması gerekene ulaşacak. Bugün kâbusa dönüşen ve hunharca maruz kaldığımız reklam, mesaj, uyaran kirliliği yerini tamamen kişiselleşmiş etkileşime ve deneyime bırakacak.

 

 

Reklam panolarının yerini gözbebeklerimize erişen sinyaller alacak…

 

Teknoloji sayesinde insanların gerçek hayat ile sanal dünya entegrasyonu ilerledikçe, reklamlar doğrudan gözbebeklerimize, beynimize erişecek.

 

  • Örneğin, sanal ya da fiziksel bir marketten sık sık diyet malzemesi aldığımızı haber veren alışveriş sitesindeki bot ya da giyilebilir/akıllı aksesuarımız (gözlük, yüzük, kolye, küpe vb.)…
  • Veya kilomuzu ihbar eden akıllı tartımız, aynamız, yatağımız vb. yüzünden…
  • Yolda giderken birdenbire karşımıza çıkan akıllı, interaktif reklam ekranlarında ya da akıllı gözlüğümüzde yani gözbebeğimizde…
  • Özel, holografik bir jimnastik, yoga programının kayıt olma çağrısına rastlayabileceğiz.
  • Veya eve gittiğimizde rakip bir diyet ürününün “Örnek kullanım paketini” drone’la kapımıza bırakılmış olarak bulacağız.  
  • Hatta üzerlerinde “Zayıfladığınızda şunlar size ne kadar yakışacak” diye not olan düşük kilolu görsellerimizi aynamızda bizi bekler göreceğiz.

Bunlar hemen, ilk akla gelen çok çok basit hatta ilkel diyebileceğimiz örnekler. Düşünsenize daha neler olacak!..

 

 

Sensör dünyası

 

Her ama her yerimiz, hem hoşlandıklarımız, ihtiyaçlarımız hem de hakkımızda eş zamanlı, online, real-time bilgi yollayan/alan sensörlerle sarılmış olacak.

 

Bu bilgiler “Şeyler” tarafından sürekli toplanıp, analiz edilip, satıcılara, pazarlamacılara, üreticilere iletilecek.

 

Ve onlar da tuvaletimizdeki idrar tahlilimizden aynamızdaki fiziksel görünümümüze, vücut ısımızdan dolabımızdaki erzaklara kadar bize tavsiyelerde, önerilerde bulunabilecekler…

 

Leb demeden leblebiyi anlayıp, göz açıp kapayıncaya kadar yollayıverecekler. Hatta belki de download edip evdeki 3D yazıcımızdan basmamız için o çok beğendiğimiz yüzüğün sadece programını yollayacaklar.

 

 

Aşırı marka bağımlılığı = yeni pazarlama…

 

Bu nedenle sevilen, tutkuyla bağlanılmış marka olmak yani markalaşmak, gelecekte bugünkünden çok daha hayati hale gelecek. Çünkü herkese anında ulaşmayı mümkün kılan teknolojiler, aynı zamanda pek çok filtreleme ve engelleme olanağı ile kendisini koruması için tüketicilerin de emrine amade olacak.  

 

Bir taraftan teknolojik olanaklarla erişilen sınırsızlık ve öte taraftan engellenmek, markaların en büyük kolaylığı ve zorluğu olacak.

 

İnsanlar sevdikleri ve kalplerine, beyinlerine, gözbebeklerine giriş izni verdikleri markaları ile bugünkünden farklı şeyler yaşayacak, paylaşacaklar. Şu anda bile bazı araştırmalarda deneklerin pek çoğu, markalarının kendilerine verdiği haz ve mutluluğun, eşlerine sarıldıklarında hissettiklerinden daha fazla olduğunu belirtiyorlar. Tuhaf gelse de gerçek şu ki “Marka aşkı, gerçek aşkı” zorluyor…

 

Kısacası gelecekte reklam çok daha akıllı, duygusal, özel bağlar kuran, hızlı ve değişken formlarda olacak. Müthiş teknoloji kullanacak. Muhataplarına kesinlikle iyi hissettirecek. Hissettiremeyenin, kalbe, beyne, hatta hücrelere erişemeyenin oyunda yeri olamayacak! Markalar, insanlara bekledikleri, yaşamaktan mutlu oldukları duyguları ve ortamları sunacak, sunmak zorunda kalacak!

 

İnsanlar neredeyse ürün ya da hizmetten daha çok, onunla gelen ve haz, mutluluk, iyi hissetme hali sunan toplam paketi sevecekler. O hisleri özleyecek ve isteyecekler. Ona bağlanacaklar. Markaları ne söylerse ona inanacaklar… Markalara bağımlılık, bugünkünden daha yoğun ve derin olacak. Çünkü, markalar teknolojik olanaklarla müşterilerine ürünle/hizmetle beraber istediği pek çok ama pek çok ilave fayda, olanak sunacak. Ve bu eksilmeyecek, artacak. Daima ilgi çekici, cezbedici olacak…

 

 

Kadınlar ve kadınsılar…

 

Reklamların ana hedefi, pazarlama, reklam dünyasının antik çağlardaki örneklerinden bu yana; hem satın alma kararlarında daha etkin hem de daha duygusal oldukları anlaşıldığından ve çok daha iyi hikâye anlattıkları için ağırlıklı olarak “Kadınlar” olageldi.

 

Öte taraftan kadınların güven veren, güzel, yumuşak, şefkatli,  estetik, çekici, gizemli hallerinin her yaş ve cinsten insanı etkileme gücünden dolayı mesajların iletilmesi tarafında da kadın hâkimiyeti söz konusu.

 

Bunlar gelecekte de böyle devam edecek. Ancak reklamlarda gerçek kadın kullanımından fazla “Neredeyse gerçek sanacağımız kadar sahici kadınsı, insansı” hologramlar, robotlar, 3D uygulamalar da pazarlamada önemli yer alacak. Ortalığı gerçeğinden ayırt edemeyeceğimiz fiziksel özelliklerde ve yaklaşımda “bot”lar (sanal internet robotları) saracak.

 

Yani, reklam söz konusu olduğunda kadınlar büyük ölçüde hem merkezde hem hedefte olmaya ve kullanılmaya devam edilecekler, ancak sadece organik değil, inorganik olanlarının, kadınsıların kullanımı da fazlalaşacak ve yaygınlaşacak.

 

Toparlayacak olursak gelecekte reklam dediğimizde ilk aklımıza gelenler ve olmazsa olmayacaklar;

 

  • Pazarlamanın ötesinde pazarlama
  • Reklamın ötesinde reklam
  • Hizmetin ötesinde hizmet
  • Ürünün ötesinde asıl ihtiyaç
  • İhtiyacı karşılamanın ötesinde duygusal bağ kurmak
  • Özelin, kişiselin ötesinde, hatta genetik özelliklere uygun tekillikte hedefleme
  • İnsandan öte insansı
  • Marka ile aşırı bağlılık, iç içe geçmişlik
  • Ve tabii ki her adımda, süreçte çok çok ileri teknoloji kullanmak
  • Yerden, zamandan bağımsızlık

 

Pazarlama, reklam, kadın beraberliği sürecek, ancak bambaşka formlarda olacak ve çok ileri teknoloji kullanılacak…

 

Ufuk Tarhan

Etiketler:
Merjam

Merjam

  • Editörün Seçimi
  • En Çok Okunanlar

Copyright © Tüm hakları saklıdır. Merjam.com – Copyright 2021 | Codlio