Kaliteli uykunun sırrı temiz havadan geçiyor

Merjam Yazar: Merjam 10 Haziran 2021

Bu haberi arkadaşlarınla hemen paylaş!

Kaliteli uyku, fizyolojik ve psikolojik bütün sistemimizi etkiliyor. Kaliteli uyku için ilk adımın oda havalandırmasından geçtiğini belirten uzmanlar uyarıyor. İklimlendirme uzmanı Alarko Carrier, hava kalitesinin uykuya etkisini inceledi.

Kaliteli uykunun sırrı temiz havadan geçiyor

Uzmanlar; yaşamımızın üçte birini uykuda geçirdiğimizi ve uykudan alacağımız maksimum verimin, soluduğumuz havanın kalitesi ile doğrudan ilişkili olduğunu söylüyor. Kaliteli bir uykunun insan sağlığı açısından büyük önem taşımasından yola çıkarak hava kalitesi ve uyku arasındaki ilişkiyi araştırdı.

Medicana Sağlık Grubu Göğüs Hastalıkları Uzmanı, Doç. Dr. Asiye Kanbay’dan alınan bilgilere göre dış mekânlarda olduğu kadar evlerde de hava kirliliğine dikkat edilmesi gerektiği ifade edilirken, uyumadan önce ortamın temiz hava ile doldurulmasının uyku kalitesi için büyük önem taşıdığı belirtildi.

Odayı havalandırmadan uyumak kâbus görmeye kapı açar

Uyku kalitesini artırmak için odanın havalandırılmasının önemine dikkat çeken Doç. Dr. Kanbay, yeterince havalandırılmamış ortamların, odalarda havayı iyileştireceği düşüncesi ile kullanılan keskin kokuların, özellikle uykuda kâbusa, anormal rüyalara neden olabileceğini ifade etti. Derin-dinlendirici uyku evresi olarak sınıflandırılan uyku periyotlarına geçişi engelleyebilen kötü havanın aynı zamanda, sık uyanmalara neden olabileceğini bu durumun da uyku kalitesini bozabileceğini hatırlattı.

İdeal uyku ortamı nasıl olmalı?

Araştırmalar; ideal uyku ortamı için yatak odası sıcaklığının 16 ila 19 derece arasında olması gerektiğini, sıcaklık değeri kadar ortamdaki nem oranının da oldukça önemli olduğunu ortaya koyuyor. Evlerimizdeki ideal nem oranının ortalama yüzde 50 civarında olmasına dikkat çekilirken, bu oranın yüzde 35-40’lara düşmesi durumunda virüs ve bakteriler için ideal çoğalma ortamı sağlayacağı belirtiliyor.

Kaliteli bir uyku için uzmanların önerileri şöyle:

İç mekânların hava sirkülasyonunun artırılmasına dikkat edilmeli, kapılar ve pencereler günde en az 2-3 defa açılıp ortam havalandırılmalı.

Isıtma ve soğutma sistemlerinin güçlü sensörleri ile yatak odaları için ideal sıcaklık (16-19 derece) ve nem ayarı (%50) yapılmalı.

Yatak odasında bitki bulundurulmamalı. Yatak odası dışındaki yaşam alanlarında havadaki karbon oranını azaltabilecek yeşil bitkiler (Salon Palmiyesi, Şeytan Sarmaşığı, Ejder Ağacı, Tavşan Kulağı) yetiştirmeli.

Deterjan, yumuşatıcı, koku spreyleri gibi uçucu organik madde (UOM) kaynağı olabilecek her türlü maddeden uzak durup temizlikte limon ve kabartma tozu gibi doğal ürünler tercih edilmeli.

Tütün, tütün ürünleri ve elektronik sigara kullanılmamalı.

Halı ve koltuklar Hepa filtreli, tercihen düşük emisyonlu süpürgelerle temizlenmeli.

Yatak takımı ile çamaşırlar sıkça yıkanmalı ve ütülenmeli.

Merjam

Merjam

  • Editörün Seçimi
  • En Çok Okunanlar

Copyright © Tüm hakları saklıdır. Merjam.com – Copyright 2021 | Codlio