İstanbul Modern’de çevrimiçi Uluslararası Sanatçı Filmleri sergisi yarın başlıyor

Merjam Yazar: Merjam 30 Haziran 2021

Bu haberi arkadaşlarınla hemen paylaş!

İstanbul Modern bu yıl 14. düzenlenen Artists’ Film International (Uluslararası Sanatçı Filmleri) programını çevrimiçi (online) bir sergi olarak izleyiciyle buluşturmaya hazırlanıyor. Bu sene programın teması “Özen Göstermek” üzerine odaklanıyor. Programdaki sanatçı filmleri İstanbul Modern’in internet sitesi üzerinden 1- 31 Temmuz 2021 tarihleri arasında görülebilir

İstanbul Modern’de çevrimiçi Uluslararası Sanatçı Filmleri sergisi yarın başlıyor

İstanbul Modern, her yıl müzede gerçekleştirilen programı alınan tedbirler kapsamında bu yıl da müzenin web sitesi üzerinden çevrimiçi bir sergi olarak sunuyor. Program ve içeriğini İstanbul Modern Şef Küratör Öykü Özsoy ve Asistan Küratör Nilay Dursun oluşturduğu Artists’ Film International 2021 çevrimiçi sergisinde dokuz film gösteriliyor

Sena Başöz (İstanbul Modern, Türkiye); Thania Petersen (Bag Factory, Johannesburg, Güney Afrika); Clare Langan (Crawford Sanat Galerisi, Cork, İrlanda); Giulio Squillacciotti (GAMeC, Bergamo, İtalya); Himali Singh Soin (Project 88, Mumbai, Hindistan); Agnė Jokšė (CAC, Vilnius, Litvanya); Rehana Zaman (Whitechapel Gallery, Londra, İngiltere); Patty Chang (Ballroom Marfa, Teksas, Amerika) ve  Kiri Dalena’nın (MCAD, Manila, Filipinler) filmleri 1-31 Temmuz tarihleri arasında izlenebilecek.

 “Özen göstermek” konusu işleniyor

Hayatı bir araya getiren tüm ögeleri; doğayı, çevreyi, hayvanları, bitkileri, insanları önemsemenin, aynı zamanda da ülkeler ve bireyler olarak birbirimizle kurduğumuz ilişki biçimlerine dikkatle yaklaşmanın gerekliliği her geçen gün daha da kritik bir hâl alıyor. Özellikle tüm dünyanın bir virüsün etkisiyle evlere kapandığı ve insanların hayatlarına devam edebilmek için aynı gereksinimler üzerinden kolektif olarak hareket edebilme yetilerine odaklandığı bir senenin ardından “özen göstermek” olgusu iyice hissediliyor.

  9 sanatçı yer alıyor

İstanbul Modern internet sitesi üzerinden izlenebilecek programda yer alacak filmler: “Kassaram” (Thania Petersen), “Gezgin Suyun Çağrısı Bölüm 1 & 2” (Patty Chang), “Sevgili Dost” (Agnė Jokšė), “Şehirden Kaçış”

(Clare Langan), “Biz Gittiğimizden Beri Giden” (Giulio Squillacciotti), “Kutu” (Sena Başöz), “Mag-uuma (Çiftçi)” (Kiri Dalena), Arkadaş Buluşması İçin Ortamı Hazırlamak, Hilozoik/Arzular (Himali Singh Soin), Sharla, Shabana, Sojourner, Selena (Rehana Zaman), 01-31 Temmuz tarihleri arasında izlenebilir.

2021’in konuğu Sena Başöz olacak

Programa bu yıl, İstanbul Modern’in davetiyle, sanatçı Sena Başöz katılıyor. Başöz’ün “Kutu” adlı videosu 2021 yılı içinde hem İstanbul Modern’de hem de programın uluslararası ortaklarında gösteriliyor.

Sena Başöz kimdir?

İstanbul’da yaşayan ve çalışan sanatçı ve yönetmen Sena Başöz (d. 1980, İzmir, Türkiye), lisans eğitimini 2002 yılında Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nde, yüksek lisans eğitimini de 2010 yılında Bard College Milton Avery Sanat Fakültesi Film ve Video Bölümü’nde tamamladı. Son dönemde Ars Oblivionis, Lotsremark Projekte, Basel (2020); Bir Teselli, Krank Art Gallery, İstanbul (2020); Hold on Let go, MO-NO-HA Seongsu, Seul (2020) ve Hafiflemeye Dair, DEPO İstanbul (2018) gibi kişisel sergileri düzenlenen sanatçı, Transitorische Turbulenzen, Kunstraum Dreiviertel, Bern (2020); Studio Bosporus, Hamburger Bahnhof, Berlin (2018); Quiet Dialogue, Tokyo Metropolitan Museum (2018) ve Sharjah Bienali: Bahar, İstanbul (2017) gibi grup sergilerinde de yer aldı. Cité Internationale des Arts, Paris (2017), Atelierhaus Salzamt, Linz (2010) ve Delfina Foundation, Londra’da (2020) misafir sanatçı programlarına katıldı.

Sena Başöz’ün sanat pratiği, bakım ve ilginin önemi, doğanın kendini yenilemesi, uzun vadede dengelenmesi ve organizmanın kendini iyileştirmesinden yola çıkarak travma sonrası iyileşme süreçlerine yoğunlaşıyor.

22 sanat kurumunun ortaklığıyla düzenleniyor

Londra’daki Whitechapel Gallery öncülüğünde 2008 yılında başlayan Artists’ Film International farklı coğrafyalardan 22 sanat kurumunun ortaklığıyla devam ediyor. Bu kapsamda video sanatıyla ilgili araştırmalarını birbirleriyle paylaşan kurumlar, her yıl belirli bir tema çerçevesinde ülkelerinden bir sanatçı ve çalışmasını seçerek programa katılıyor. İstanbul Modern, geçmiş yıllarda programa Ali Kazma, İnci Eviner, Ergin Çavuşoğlu, Sefer Memişoğlu, Bengü Karaduman, Burak Delier, Vahap Avşar, Zeyno Pekünlü, Cengiz Tekin, Pelin Kırca, Senem Gökçe Oğultekin ve Ergin Çavuşoğlu’nun videolarıyla katılmıştı.

Artists’ Film International 2021 Program Ortakları

Bag Factory, Johannesburg South Africa

Ballroom Marfa, Marfa, Texas, USA

Belgrade Cultural Centre, Belgrade, Serbia

Bonniers Konsthall, Stockholm, Sweden

Contemporary Art Center (CAC), Vilnius, Lithuania

Centre for Contemporary Arts Afghanistan (CCAA), Kabul, Afghanistan

Crawford Art Gallery, Cork, Ireland

Fundacion PRÓA, Buenos Aires, Argentina

Galleria D’Arte Moderna e Contemporanea, Bergamo, Italy

Hammer Museum, Los Angeles, USA

Istanbul Modern, Istanbul, Turkey

KWM artcentre, Beijing, China

Museum of Contemporary Art and Design (MCAD), Manila, Phillippines

Mohammad and Mahera Abu Ghazaleh Foundation, Amman, Jordan

Moscow Museum of Modern Art, Moscow, Russia

Museum of Modern Art,Warsaw, Poland

Neuer Berliner Kunstverein kunst forum (n.b.k.), Berlin, Germany

Para Site, Hong Kong

Project 88, Mumbai, India

rhizome Agency, Algiers, Algeria

Tromsø Kunstforening, Tromsø, Norway

Whitechapel Gallery, London, UK

Merjam

Merjam

  • Editörün Seçimi
  • En Çok Okunanlar

Copyright © Tüm hakları saklıdır. Merjam.com – Copyright 2021 | Codlio