Bu haberi arkadaşlarınla hemen paylaş!
Nöro-psikiyatrist Daniel J. Siegel ve aile danışmanı Tine Payne Bryson’ın, çocuk beyninin nasıl bağlantılar kurduğu ve olgunlaştığı ile ilgili bilimsel veriler ışığında yazdığı “Bütün-Beyinli Çocuk” kitabı, beyin gelişimi hakkında önemli bilgiler sunmaktadır. Eser, ebeveynler ve çocuk gelişimi konusunda kendisini geliştirmek isteyen okurlar için başucu kitabı niteliğindedir.
İnsan beyni iki bölümden oluşmaktadır. Bu iki bölümün de ayrı işlevlere sahip olması sayesinde komplike hedeflere varabiliriz. Bir sorunla karşılaştığımızda sorunu beynimizin bir bölümü veya diğer bölümüyle çözmeye çalışırız.
“İlişkilerle dolu, dengeli, anlamlı ve yaratıcı hayatlar yaşamak için beyninizin iki yarımküresinin birlikte çalışmaları çok önemlidir. Beynin mimari yapısı bu şekilde tasarlanmıştır. Beynimizin iki tarafı arasında meydana gelen iletişim, bu dokuların bir tarafından diğer tarafına iletilir. Böylece iki yarımkürenin bir takım gibi çalışmasını sağlar. Bizler beyinlerinin uyum içinde hareket etmesi için onların yatay olarak entegre olmalarını isteriz. Böylece, çocuklarımız mantıklarına ve duygularına değer vermeyi öğrenirler; dengeli olurlar ve hem kendileri hem genel olarak dünyayı anlamayı başarırlar.”
Çocuklarda Beyinin Gelişim Süreci
Çocuklarının beyinlerine gelişmeleri açısından bakacak olursak, çok küçük çocukların sağ beyinleri sol beyinlerine baskındır. Bu yüzden onlar henüz duygularını ifade etmek için sözcüklerden ve mantıktan faydalanma yeteneğinde ustalaşmamışlardır. Hayatlarını tamamen şimdiki ana göre yaşarlar. Bu yüzden kaldırımın üzerinde yürüyen bir böceği seyretmek için ellerinde ne varsa bırakıp yere çökerler. Mantık, sorumluluklar ve zaman kavramı onlar için mevcut değildir. Yeni yürüyen bir çocuk sürekli “Neden?” diye sormaya başladığı vakit, onun sol beyninin devreye girmeye başladığını anlarız. Çünkü sol beyin, dünyadaki çizgisel neden-sonuç ilişkilerini öğrenmek ve sözcükler kullanma çabasındadır.
Çocuk gelişimi ve bağ kurma bilimi alanında bu görüşü destekleyen pek çok bulgu vardır ve nöroplastisite alanındaki yeni bulgular da ebeveynlerin, çocuklarının beyin gelişmesini onlara yaşattıkları deneyimlerle doğrudan şekillendirebildiklerini göstermektedir. Örneğin; video oyunları oynayarak, televizyon seyrederek veya mesajlaşarak ekran başında geçirilen saatler, çocuğun beynini belirli şekillerde harekete geçirecektir.
Aile ve Dostlarla Geçirilen Vakit
Yazara göre çocuklarda beyin gelişiminde eğitimsel aktiveler, spor ve müzik etkili olan unsurlardan birkaçıdır. Aileyle ve dostlarla birlikte vakit geçirmek ve özellikle de yüz yüze etkileşim sağlayan ilişkilerle ilgili bilgi sahibi olmak ise daha farklı şekillerde etki yapacaktır. Çünkü başımıza gelen her şey beynimizin ne şekilde gelişeceğini etkilemektedir.
Kitapta geçen kurallardan sizler için seçtiklerimiz:
Çocuğunuzla bağ kurun ve onu yeniden yönlendirin: Çocuğunuz üzgün olduğu vakit, her şeyden önce sağ beyninizle onun sağ beyni arasında duygusal bir bağ kurun. Çocuğunuz kendisine daha hâkim ve kabul etmeye hazır bir hale geldiğinde, sol beynin derslerini ve disiplini devreye sokun.
Aşırı stresli durumlarda çocuğunuzun düşünme eylemiyle daha az ama tepki göstermekle daha çok ilgili olan alt beynini tetiklemek yerine, ona düşünmesini, plan yapmasını ve seçmesini söyleyerek üst beynini devreye sokun.
Copyright © Tüm hakları saklıdır. Merjam.com – Copyright 2021 | Codlio
3D tasarım ajansı