Erken doğum riski kimleri tehdit ediyor?

Merjam Yazar: Merjam 12 Nisan 2022

Bu haberi arkadaşlarınla hemen paylaş!

Normal gebelik süresini tamamlamadan başlayan doğumlara erken doğum denir. Erken doğum riski kimleri tehdit ediyor? İşte sorunun cevabı….

Erken doğum riski kimleri tehdit ediyor?

Dr. Adil Asımgil’in Risale Yayınlarından çıkan “Kadın ve çocuk için sağlık el kitabı” nda konuyla ilgili detaylı bilgiler paylaşıyor. İşte o bilgiler…

Erken doğum nedir?

37 haftalık gebelik süresi dolmadan başlayan doğumlara erken doğum adı verilir. Normal gebelik süresi 40 hafta olmasına rağmen, yaklaşık 37. hafta civarında fetüs tüm organ gelişmelerini yeterince tamamlanmış bulunduğundan, bu haftadan önceki doğumlar erken doğum olarak isimlendirilir.

Daha önce anlatmış olduğumuz, çeşitli kriterlere göre hesaplanan, tahmini doğum tarihinden 2-3 haftalık sapmalar normal kabul edilir. Buna göre, hesaplanan doğum tarihinden 2 hafta önce doğumun gerçekleşmesi, gerçek bir erken doğum olmayabilir.

Erken doğumun sakıncası, fetüsün hayat şartlarına tam olarak uyum sağlayabilecek olgunluğa erişmeden dünyaya gelmesidir. Bu durum, bazı problemlere sebep olabilir ve çocuğun yaşama şansını, diğerlerine oranla düşürür. Fakat günümüzde yüksek teknoloji ve ileri up bilgisinin yardımıyla 20-22 haftalıkken doğan bebekler bile yaşatılabilmektedir. Bu tip bebekler bir süre hastanede yatırılır, bir süre de dışarıdan hastanede kontrole getirilir.

Kimlerde daha sık görülür?

Bazı özelliklere haiz gebelerin, daha fazla erken doğum yapma riskine sahip oldukları tespit edilmiştir. Bunlar:

İlk doğumu 18 yaştan evvel veya 32 yaştan sonra yapanlar

Sık doğum yapanlar

Boyu 160 cm.’den kısa olanlar

Sigara tiryakileri

Şeker hastalığı ve kalp hastası gebeler

Gebeliğin son aylarında cinsel ilişkiye girenler

Çoğul gebelikler (ikiz, üçüz)

Amnios suyu fazlalığı

Gebeliğin son aylarından uzun seyahatler

Gebeliğin son aylarında aktif çalışmaya devam edilmesi.

Erken doğum ağrıları başlar başlamaz hemen bir sağlık kuruluşuna müracaat etmek çok önemlidir. Eğer, henüz doğum çok ilerlememişse, ağrılar durdurulmaya ve doğum ertelenmeye çalışılabilir. Eğer ağrılar durdurulamaz ve doğum gerçekleşirse, bebeğinizle daha fazla ilgilenmeniz gerekecektir.

Merjam

Merjam

  • Editörün Seçimi
  • En Çok Okunanlar

Copyright © Tüm hakları saklıdır. Merjam.com – Copyright 2021 | Codlio