Ekran yorgunluğa karşı önleminizi alın!

Merjam Yazar: Merjam 30 Kasım 2022

Bu haberi arkadaşlarınla hemen paylaş!

Günümüzde çoğu insan ekran karşısında bir an osun ayrılmıyor. Yaş fark etmeden herkesi tehdit eden ekran yorgunluğu nedir? Nasıl önlem alınır?

Ekran yorgunluğa karşı önleminizi alın!

Ekran yorgunluğu diğer ismi ile göz yorgunluğu, göz çevresindeki kasların uzun süre ara vermeden ekrana bakılması sonucu yorulmasıdır. Ana semptomları; göz yorgunluğu, kuruluğu, bulanıklığı veya seyirtmesiyken belirtiler sadece gözler ile sınırlı kalmaz. Zihni ve ruh halini de etkileyebilen ekran yorgunluğu kişinin performansını ve görüş yetilerini önemli oranda azaltabilir. Konsantrasyon problemlerine, anksiyeteye neden olabilir. Boyun, omuz, sırt ve baş ağrıları da göz yorgunluğuna eşlik edebilir.

Ekran yorgunluğunu atmanıza yardımcı olacak 7 ipucu

Modern yaşamda ekranlardan uzun süre uzak durmak ise neredeyse imkansızmış gibi geliyor. Neyse ki gözlerin dinlenebilmesini sağlayan 7 ipucu ile ekranlarla geçen günlerimizi bir nebze olsun rahatlatmak mümkün!

Gözünüzü ekrandan ayırın!

Göz doktorlarının 20-20-20 kuralı olarak adlandırdığı teknik, uzun süre ekrana bakan kişiler için tasarlanıyor. Her 20 dakikada bir, 20 saniye boyunca 20 feet yani 6 metre uzaktaki bir objeye bakmak, göz kaslarının rahatlaması için alan açıyor. Böylelikle ekran maruziyeti çok fazla olsa bile ekran yorgunluğu engellenebiliyor.

Doğru dış ışıklandırma kullanın

Ekran yansıması olarak bilinen fenomen yanlış dış aydınlatmalar; başın üstünden sarkan veya tam yanlardan çarpan parlak ışıkların ekrandan göze sekmesi sonucu yaşanıyor. Ekran yorgunluğunu şiddetlendiren birincil çevresel etmenlerden olan yanlış aydınlatmalar bilgisayara anti-glare ekran kurdurularak engellenebiliyor. Diğer yansımaları engellemek içinse beyaz, parlak duvarları olan bir yerde çalışmak yerine koyu, mat renkli bir atmosferde çalışmak öneriliyor.

Bilgisayarın ışığını kısın

Özellikle gece vakti ekrana bakılıyorsa, ekran parlaklığının görülebilir düzeyde fakat fazla parlak veya beyaz olmamasına dikkat etmek gerekiyor. Nitekim sirkadiyen ritmi negatif yönde etkileyebilen mavi ışık maruziyeti, uykuya dalmayı ve uykuda kalmayı zorlaştırabiliyor. Uzmanlar iyi bir uyku için uykudan en az 1 saat önce tüm ekran maruziyetini kesmemiz gerektiğini belirtiyor.

Puntoyu büyütün

Ekranda geçen yazıları okumaya çalışmak; gözlerimizi kısmak, eğilmek, parlaklığı arttırmak göz kaslarının daha çok kasılmasına neden oluyor. Bu nedenle özellikle okuma-yazma yaparken puntoyu gözleri hiç kısmadan okuyabileceğimiz bir büyüklüğe çıkarmak gerekiyor.

Daha sık göz kırpın

Ekrana bakmak gözlerimizin daha çok kurumasına neden oluyor çünkü ana amacı gözlerimizi sulandırmak olan kırpma hareketini ekrana bakarken normale oranla çok daha az yapıyoruz! Diğer zamanlarda dakikada 15-20 kere göz kırparken ekrana bakarken neredeyse bunun yarısı kadar göz kırpıyoruz. Bunun sonucunda da gözlerimiz çok daha kuru, görüşümüz çok daha bulanık oluyor.

Uzmanlarsa tam aksine ekrana bakarken bilinçli olarak daha çok göz kırpmamızı, hala gözlerimiz kuruyorsa da bir gözyaşı damlası kullanmamızı öneriyor.

Lens kullanıyorsanız, daha sık değiştirin!

Uzun süre lens takmak gözün yaşlanmasını sağlayan oksijen iletimini engelleyebildiği için kuruluğa ve rahatsızlığa neden olabiliyor. Ekrana bakmaksa gözün daha hızlı şekilde kurumasına neden olduğu için lens ile ekrana bakmak bu negatif etkiyi ikiyle çarpıyor. Bu nedenle ekranla çok işinizin olduğu günler mavi ışık filtreli numaralı gözlük takmak ya da lensleri daha sık değiştirmek, gerekiyorsa bir gözyaşı damlası kullanmak öneriliyor.

Göz kontrollerinizi aksatmayın

Göz yorgunluğu kontrol altına alınmayan her tür göz problemi ile kötüleşebiliyor. Bu nedenle düzenli olarak göz kontrolüne girmek, görüşün uzun yıllar boyu sağlıklı ve güçlü olmasını sağlıyor.

Kaynak: Livetobloom

Merjam

Merjam

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Editörün Seçimi
  • En Çok Okunanlar

Copyright © Tüm hakları saklıdır. Merjam.com – Copyright 2021 | Codlio