Dün, bugün

Merjam Yazar: Merjam 19 Eylül 2020

Bu haberi arkadaşlarınla hemen paylaş!

İlk cep telefonu 1 kg’dan ağır, şarjı 30 dakikadan az dayanan ve 10 saat şarj edilmesi gereken bir cihazdı. Geldiğimiz son noktada; “Smart phone” olarak tabir edilen akıllı telefonların bir uzvumuz olarak işlev gördüğünü ve yapamadığı pek bir şeyin kalmadığını söylesek abartmış olmayız.

Dün, bugün

 

Toz çeken ilk süpürge;

 

1906 yılında Robert Bimm tarafından ”Birum” adıyla Fransa’da yapıldı. Bu, pompayla işleyen bir el süpürgesiydi. Tozun toplandığı kısım kova, toz torbası, boru vb. biçiminde olabiliyordu. Bugün su hazneli ve biz evde yokken tüm evi dip köşe süpürüp aynı anda havayı da temizleyen kablosuz ev robotları bu işlevi üstleniyor.

 

İlk mekanik hesap makinesi;

 

1642 yılında Fransız Filozof Blaise Pascal tarafından, vergi tahsildarı olan babasına yardım için tasarlandı. 1799 yılına kadar kullanılan bu mekanik aygıt, kadranlarla girilen sayıları toplayıp çıkarabiliyordu. Bugün hesap makinesi olarak akıllı telefon uygulamasını kullanıyoruz.

 

İlk kol saati;

 

Fransa’da yaşayan ve en büyük tutkusu uçmak olan pilot Alberto Santos için tasarlanmıştır. O zamanlarda herkes köstekli saat kullanıyordu ve bu yüzden hem iki eliyle uçağı kullanıp hem de cebinden çıkarması gereken saatine bakamıyordu. Havadayken zamanı öğrenebilmek için arkadaşı Louis Cartier’den yardım istedi. Cartier, 1904 yılında saat yapımcısı Edmond Jaeger’in yardımıyla ilk kol saatini hazırladı. 1906 yılında Santos yeni bir rekor kırdığından emin olmak için uçağından çıkarken saatine bakınca bunu gören kalabalık, bu garip saati beğendi ve bir anda Cartier’e saat siparişleri yağdı.

 

Amerikalı George C. Beidler tarafından 1903 yılında bulunan ilk fotokopi makinesi; kopyalanacak belgenin fotoğrafını çekmekteydi. Bugün artık fotokopi bile çekmiyor, üç boyutlu printerlardan çoklu çıktı alıyoruz.

 

Evde kullanılmak amacıyla ilk buzdolabı, 1913 yılında Chicago’da yapıldı. “Domelre” marka bu buzdolabı, elektrikle çalışıyordu. Ahşap gövdesinin üzerinde kompresör tipi bir soğutucu vardı. Gövdesi ahşaptan yapılan bu buzdolabının soğutucu aygıtı, dolabın tavanına konmuştu ve neredeyse yarısı kadardı.

 

Cep telefonunun mucidi; Amerikalı Martin Cooper’dır. Motorola şirketinde mühendis olarak çalışırken 1973’te ilk cep telefonunu geliştirdi. İlk cep telefonu 1 kg’dan ağır, şarjı 30 dakikadan az dayanan ve 10 saat şarj edilmesi gereken bir cihazdı. Geldiğimiz son noktada; “Smart phone” olarak tabir edilen akıllı telefonların bir uzvumuz olarak işlev gördüğünü ve yapamadığı pek bir şeyin kalmadığını söylesek abartmış olmayız.

 

Sadaka Taşı, eskiden cami ve türbelerin önünde sadaka taşları bulunurdu. Gösterişi sevmeyen zenginler, sadakalarını taşlara bırakır, ihtiyacı olan da gece gelip alırdı. Böylelikle geçim sıkıntısı çeken ve çalışma gücünde olmayan insanlar, dilenmekten kurtulmuş olurdu.

 

 

Sekizinci yüzyılda Müslüman bilgin İbn-i Heysem gümüş nitrat’ın güneş ışığı etkisiyle karardığını bulması ve 15. yüzyılda büyük sanatçı Leonardo da Vinci’nin karanlık odada mevcut ufak bir deliğin dış dünyadaki görünümlerini aksettirmesi fotoğrafçılık tarihindeki önemli başlangıçlardır. Sanatçılar, Rönesans devrinde karanlık kutuyu buldular. Böylece, ışığın girdiği ufak bir delik aracılığıyla karanlık kutunun öbür ucunda konunun ters çevrilmiş bir görüntü görebiliyordu. 18. yüzyılda karanlık kutunun bir ucuna mercek ve diğer ucuna da buzlu cam konularak görüntü kutunun dışında görülebilir hâle getirildi.

 

18 Ağustos 1871 yılında Alphonse Pénaud; “Planophore” adını verdiği yapısal dengeli model uçağını, 11 saniyede 40 m uçurarak ilk defa havacılıkta yeni bir çığır açmıştı. Ancak buna benzer bir oyuncak, Wright kardeşlerin çocukken çok ilgilerini çekmiştir ve profesyonel anlamda ilk uçuş denemeleri Wright kardeşler tarafından gerçekleştirilmiştir. Bugün; “O uçunca biz de uçmuş sayıldık” dedirten insansız hava aracı; dronelar gündemimizi dolduruyor.

 

Zimem defteri, günümüzde hepimizin bildiği veresiye defteridir. Ramazan’da zenginler, bakkal, manav gibi alışveriş yapılan yerlere gider, defterden rastgele sayfa koparır: “Silin borçlarını, Allah kabul etsin.” derlerdi.

Etiketler:
Merjam

Merjam

  • Editörün Seçimi
  • En Çok Okunanlar

Copyright © Tüm hakları saklıdır. Merjam.com – Copyright 2021 | Codlio