Bu haberi arkadaşlarınla hemen paylaş!
Dijital ayak izinizi nasıl temizlersiniz ve cihazlarınızın dağınıklığını nasıl giderirsiniz? İşte bu soruların 10 püf noktası ve datayalar…
Bu, hayatın en sinir bozucu anlarından biridir; hızlı bir fotoğraf çekmek için telefonunuzu çıkarırsınız ve korkunç bildirim yanıp söner. Hafıza dolu. Okuldaki eski kişileri, 2014’ten gelen ileti dizisini ve bir gün ziyaret etmeyi planladığınız o otelin ekran görüntülerini çılgınca silmek. Tanıdık geliyor mu? Yalnız değilsin; Araştırmalar, çoğumuzun kabul etmek istediğimizden daha gizli dijital istifçiler olduğunu gösterdi. Aslında, bir kişinin telefonunda yüklü ortalama 40 uygulama vardır. Bu 40 uygulamadan ekran süresinin yüzde 89’u 18 uygulama arasında paylaştırılıyor. Bu, bu uygulamaların yarısından fazlasının kullanılmadığı, telefonunuzun ömrünü ve muhtemelen yaşama arzunuzu emdiği anlamına gelir.
Belgeler ve günlüklerden fotoğraf ve videolara kadar, çoğumuz için tüm hayatımızın cihazlarımız tarafından korunduğunu söylemek doğru olur. Ancak, çok ihtiyaç duyulan dağınıklığı ortadan kaldırmak yerine belleği artırmaya devam ettiğimizde, bir sorun olduğunu bilirsiniz.
Hayatımızın dijital anlarını korumak kesinlikle modern teknolojinin büyük bir avantajı olsa da, cihazınızı veya bulut depolamanızı yükseltmek söz konusu olduğunda belirli bir miktarda strese, bunalıma ve masrafa neden olabilir. Norton tarafından yapılan bir araştırma, insanların yüzde 63’ünün kişisel cihazlarından fotoğrafları asla silmediğini ortaya çıkardı ve bunun nedeni, ne tür istifçi olduğunuza bağlı. Dört kategoriye ayrılır: Endişeli istifçi (her ihtimale karşı eşyalarını elinde tutan), bağlantısız istifçi (nereden başlayacağını bilemeyen, o yüzden de bilmiyor), koleksiyoncu (organize olabilir ama yine de istifleyen) ve uyumlu istifçi (iş protokolü olduğu için her şeyi saklayan).
Dağınık bir masaüstü, düzensiz bir fiziksel alanla aynı stres kalıplarını uyandırmakla kalmaz, aynı zamanda istediğinizi bulmak için binlerce dosya arasında gezinirken strese neden olabilir. Indigo Organizing’in sahibi Amanda Jefferson, “Dijital dağınıklık kontrolden çıktığında kendimizi kontrolden çıkmış ve endişeli hissetmemize neden olabilir” diyor. “Bir araştırma, günde 55 dakika (yılda 12 gün!) kaybettiğimizi tahmin ediyor ve bunun çoğu dijital karmaşa. Kaçırılan e-postalar, kaçırılan iş fırsatlarına yol açabilir ve gömülü dosyalar maliyetli ve stresli süreçlere yol açabilir. Bu sürekli stres seviyesi, zihinsel sağlığımıza zarar verebilir.”
Gerçek Marie Kondo tarzında, kafamızı kuma gömmek artık paçayı sıyırabileceğimiz bir başa çıkma mekanizması değil. Dijital ayak izimiz sürekli genişlerken Amanda, ne kadar küçük olursa olsun cihazlarımızı düzenlemek için adımlar atmanın zamanının geldiğine inanıyor. “KonMari’de, hayatlarımızı kategoriler açısından dağınıklıktan arındırmayı düşünüyoruz ve haklı olarak ‘Duygusal’ son kategori. Sesli notlar ve fotoğraflar gibi duygusal öğelerle ne yapacağımıza karar vermek inanılmaz derecede yorucu, bu yüzden karar vermek yerine yapmıyoruz. Bir gün karar verme cesaretini toplayacağımız umuduyla onları oldukları yerde tutuyoruz. Müşterilerimi teker teker almaya ve gerçekten “Sevinç uyandırıyor mu?” Sorusunu sormaya teşvik ediyorum. Eğer öyleyse, o zaman söz konusu öğeyi fiilen hayata geçirmek için adımlar atabilirler, örneğin, fotoğrafı duvara çerçevelemek veya basılı bir fotoğraf albümüne dahil etmek. Tutmak istediğimiz duygusal öğeler söz konusu olduğunda, nefes almalarına ve görülmelerine izin vermeliyiz.” Toparlanmaya hazır mısın?
1. Telefonunuzun fotoğraflarını güvenli bir hizmet kullanarak yedekleyin
Böylece, sakladığınızı bilerek fotoğrafları telefonunuzdan rahatlıkla silebilirsiniz.
2. Bir dahaki sefere ayıracak 10 dakikanız olduğunda 10 uygulamayı silin
Mesela işe giderken yapabilirsiniz.
3. E-posta aboneliğinden çık
E-postaları silmek yerine, gelen maillerin abonelikten çıkmak için fazladan beş saniye ayırın.
4. Bir sosyal medya seçimi yapın
Sosyal medya söz konusu olduğunda şu soruyu sorun: “Bu kişinin sosyal medyası bana ilham veriyor mu, beni eğlendiriyor mu, beni gülümsetiyor mu?”
5. Arşiv
Bir “arşiv” klasörü oluşturun ve öğeleri buraya toplu olarak taşıyın. Daha sonra bulmak için arama işlevini kolayca kullanabilirsiniz.
6. Hemen hemen tüm bildirimlerinizi kapatın
İster telefon, ister laptop, ister saat; günlerimizin akışını sürekli kesintiye uğratıyorlar.
7. Bir çoğu temsil etsin
Afrika safarinizin hikayesini 600 yerine 30 fotoğrafla anlatır mısınız? Birisi size birkaç fotoğraf seçmeniz gerektiğini söylemiş gibi davranın.
8. Bir fotoğraf albümü hizmeti bulun
Sohbet defterleri, 60 favoriyi seçmenize izin verir ve ardından size bir fotoğraf albümü gönderir.
9. Bilgisayarınızın masaüstünü temiz tutun
Ve sizi sakin veya mutlu hissettiren bir arka plan seçin.
10. Bir şifre uygulaması kullanın
Tüm şifrelerinizi ve önemli belgelerinizi saklayabileceğiniz bir yer edinin.
Kaynak: Harper’s Bazaar
Copyright © Tüm hakları saklıdır. Merjam.com – Copyright 2021 | Codlio
3D tasarım ajansı