Çocukluk anılarımızı neden hatırlamıyoruz?

Merjam Yazar: Merjam 6 Kasım 2021

Bu haberi arkadaşlarınla hemen paylaş!

Çocukluk anıları etrafımızda konuşulanlardan ibarettir. Büyüdükçe eskiye dair kişileri, olayları hatta yerleri hatırlamayız. Peki, neden? Çocukluk hatıralarımızı neden hatırlamıyoruz. İşte detaylar…

Çocukluk anılarımızı neden hatırlamıyoruz?

Kişiliğimiz, çocukluğumuzun ilk yıllarında belirlenir. Ancak biz o günlere dair çok da bir şey hatırlamayız. Bunun anlamı çocukluk amnezisidir. İşte detaylar…

Çocukluk amnezisi nedir?

Çocukluk amnezisi nedir?
Çocukluk amnezisi, yetişkinlerin 4 yaşından önce başlarına gelen olayların ayrıntılarını hatırlayamamasıdır. Aslında sadece ayrıntıları değil bütün olayları tam olarak hatırlayamayız. Araştırmacılar ise, 7 yaşından küçük çocukların "erken yaşam olaylarının %60'ını veya daha fazlasını" hatırlayabildiklerini, 8 ve 9 yaşındakilerin ise ancak %40'a kadar hatırlayabildiğini buldu.


Anılarımız konuşuldukça tazeleniyor ve akılda kalıyor

Anılarımız konuşuldukça tazeleniyor ve akılda kalıyor
Bebeklik anılarımızı neden hatırlayamadığımıza dair teorilerden biri de, o sırada sözlü olarak iletişim kuramadığımızdır. Bir anıyı hatırladığımızda, sözcükleri kullanırız ve onu dil gerektiren birçok ayrıntıyla anlatabiliriz. Çoğu bebek 2 yaşından önce konuşmaya başlamaz, bu nedenle tutarlı bir hafıza oluşturamazlar.


Beyin gelişimimiz süreci nasıl etkiler?

Beyin gelişimimiz süreci nasıl etkiler?
Büyüdükçe, beynimiz çok fazla ağır yük kaldırıyor, bu nedenle yapılan bir çalışma, "beyinler çok sayıda yeni hücre yetiştirmekle meşgul olduğunda, uzun vadeli olacak anıları saklamadıkları" sonucuna vardı. Ayrıca 3 - 4 yaşından önceki günlük olayları fiziksel olarak bile hatırlayamayız çünkü epizodik hafızamız henüz devreye girmemiştir. Bu yüzden hangi parka gittiğiniz gibi soyut anılarımızı hatırlayabilir ama annenizin sizi bir keresinde hangi dondurmacıya götürdüğünü hatırlayamayız.


Anıları hatırlatma şekli konuyu tamamen değiştirebilir

Anıları hatırlatma şekli konuyu tamamen değiştirebilir
Başka bir araştırma, ebeveynlerimizin çocukluğumuzun anlatısını değiştirebildiğini gösteriyor. Bir anıyı hatırladığımızda o anıya daha iyi tutma eğilimindeyiz, bu nedenle ebeveynlerimizin önemli gördüğü olayları hatırlarız. Aynı araştırma, çocukların aynı olayı annelerinin aksine babalarıyla tartıştıktan sonra farklı şekilde hatırladıklarını ortaya koydu. Çocuklar etkilenebilir, bu nedenle yalnızca güzel anıları korumalarına ve doğru algılamalarına yardımcı olmak çok önemlidir.


Her şey, bizde kalıcı bir izlenim bırakan şeye kadardır

Her şey, bizde kalıcı bir izlenim bırakan şeye kadardır
Bir çocuk psikoloğu, çocukların hem olumlu hem de olumsuz duygularla dolu anıları sakladığını söylüyor. Bu bulgu, küçük çocukların mahkemede görgü tanığı olarak ifade vermelerine bile izin veriyor. Bu nedenle, erken yaştaki bir anıyı hatırlayabiliyorsanız, sizin için en önemli ve güçlü bir duygusal tepkiyi tetiklediği içindir. Kaynak: HT Hayat


Merjam

Merjam

  • Editörün Seçimi
  • En Çok Okunanlar

Copyright © Tüm hakları saklıdır. Merjam.com – Copyright 2021 | Codlio
3D tasarım ajansı