Buzdolabı temizliğinde nelere dikkat edilmeli?

Merjam Yazar: Merjam 18 Kasım 2022

Bu haberi arkadaşlarınla hemen paylaş!

Buzdolabı temizliğinde neler yapılmalı? İşte 8 adımda doğru buzdolabı temizliğin püf noktaları…

Buzdolabı temizliğinde nelere dikkat edilmeli?

Buzdolabındaki tüm yiyecekleri çıkartın. Bunları bir masanın ya da mutfak tezgâhının üstüne koyabilirsiniz. Tüm ürünleri bir arada görmek neleri düzenleyeceğini değerlendirebilmek için size ön bir fikir verecektir. Bu iş için en iyi zaman ise buzdolabında az yiyecek olduğu dönemlerdir. Mesela haftalık alışverişinizi yapmadan önce. Böylece daha az şeyi çıkarıp geri koymanız gerekir.

Çoğu yiyecek kısa süre dışarıda kaldığında bozulmaz ama bu tür gıdaların bir saatten uzun süre dışarıda kalmadığından emin olun. Özellikle de sıcak yaz aylarında elinin altında bir portatif soğutucu olması bu işlemi yiyecek güvenliği açısından daha iyi hâle getirebilir. Buzdolabını soğuk havada temizliyorsan içindekileri dışarı çıkarıp acele etmeden düzenleyebilirsiniz.

Bayatlamış, küflenmiş, yenmez durumda ya da herhangi bir biçimde şüpheli gördüğün tüm yiyecekleri atın. Eğer mümkünse sızmayı ve küfün yayılmasını önlemek için bunları sıkıca kapalı bir poşete koyun ve küf bulaşan yerleri iyice temizlemeyi unutmayın.

Yiyeceklerin “son kullanma” tarihlerini kontrol edin. Ama dikkat! Tavsiye edilen tüketim tarihi, son kullanma tarihi değildir. Bazı gıdalar bu tarihten sonra da yenilebilir. Tarihi geçenleri ise çöpe at. Çöpü de boşalt. Buzdolabından attığınız yiyecekler evi kokutmasın.

Buzdolabındaki rafları, gözleri ve diğer sökülebilir yüzey alanlarını yerinden çıkarın. Böyle yapmak daha derinlemesine temizlik yapabilmenizi sağlayacaktır. Raflar genelde fırın rafları ya da bürolardaki çekmeceler gibi yerinden çıkar.

Rafları, gözleri ve diğer tüm yüzeyleri elle yıkayın. Bulaşık deterjanı bu iş için en uygun temizlyicidir. Buzdolabından çıkardığınız parçaların çoğu bulaşık makinesine sığmayacaktır. Onun yerine suyu iyice köpürtüp, sünger ya da fırçayla sökülebilir parçaları temizleyebilirsiniz. Ama dikkat! Soğuk bir cam rafı sıcak suyla temizlemek, ani sıcaklık değişimi nedeniyle cama zarar verebilir. Onun yerine camı soğuk suyla temizleyin. Rafları ve gözleri buzdolabına geri takmadan önce tümüyle kurutun.

Buzdolabının içini, tercih ettiğiniz temizlik solüsyonuyla silebilirsiniz. Buzdolabının içini temizlerken kokusu güçlü bir sabun ya da temizleyici kullanmamanız iyi olur çünkü gıdalar bu kokuyu emebilir. Onun yerine, şu doğal temizlik karbonat, sıcak su, elma sirkesiyle hazırlayacağınız doğal solüsyonu kullanabilirsiniz. Çok inatçı kirler ya da birikintiler için bir parça beyaz diş macunu kullanabilirsiniz. Buzdolabı kapılarının iç yüzeylerini de mutlaka temizleyin. Eğer buzdolabı kapağının rafları varsa ve düzenli olarak kullanılıyorsa burayı da kimyasal bir temizleyiciyle silin.

Yiyecekleri tekrar buzdolabına koyun. Şişeleri, kavanozları ve saklama kaplarını silerek buzdolabına geri koymalısınız. Bozulabilir gıdaları geri koymadan önce son kullanma tarihlerini mutlaka bir kez daha kontrol edin. Sonra da buzdolabının önü, arkası, üstü ve yanları dâhil tüm yüzeylerini silin.

Kaynak: Paradurumu

Merjam

Merjam

  • Editörün Seçimi
  • En Çok Okunanlar

Copyright © Tüm hakları saklıdır. Merjam.com – Copyright 2021 | Codlio