Zeytin Ağacı dizisinde yer alan aile dizimi terapisi hakkında merak edilenler!

Merjam Yazar: Merjam 2 Ağustos 2022

Bu haberi arkadaşlarınla hemen paylaş!

Netflix’de son zamanlarda sıkça adından söz ettiren Zeytin Ağacı dizisinin oyuncu kadrosu kadar kurgusu da beğenildi. Dizi de yer alan aile dizimi terapisi nedir? Gelin birlikte inceleyelim.

Zeytin Ağacı dizisinde yer alan aile dizimi terapisi hakkında merak edilenler!

Yeraltında biriken suyun bir yol bulup akmaya başlaması gibi sizden önceki nesillerin biriktirdiği duygu ve travmalar sizin hayatınızda açığa çıkıyor olabilir. Bert Hellinger’in Aile Dizimi Terapisi tam da bu sorunu çözmeyi amaçlıyor.

Geniş ailenizde veya daha önceki nesillerde yaşanan kayıp, yas, göç gibi travmaların ve biriktirilmiş duyguların size aktarıldığı prensibine dayanan bu terapi yöntemi, size farkındalık sağlayarak bunları çözüme kavuşturmayı amaçlıyor.

Aile toplumun yapı taşı olmaktan da öte, her birey için temel bir kaynaktır. Anne-baba ve çocuğun ötesinde, kardeşler, uzak akrabalar ve kaybedilen yakınların hayaletlerini de içeren bu grup, boşanmalar, ölümler, küslükler gibi sebeplerle eksilebilir veya tamamen farklı nedenlerle çocuğun bakımı başka biri tarafından sağlanabilir. Çocuğun bakımını sağlayan kişi bu durumlarda ‘’psikolojik ebeveyn’’ olabilir. Yapılan çalışmalar gösteriyor ki “aile”de olan bu değişiklikler bireyi ve ilerideki yaşantısını kesinlikle etkiliyor.

Aile terapisi nedir?

Aile terapisi, bir veya birkaç nesli kapsayacak şekilde bir ailenin tüm üyelerini kapsayan bir terapi girişimidir. Böyle bir durumda kişi sadece bir birey olarak değil, içinde bulunduğu aile kavramının da içinde değerlendirilir ve daha bütüncül bir sağaltım hedeflenir.

Aile terapisinin “baba”sı Hellinger

1925 yılında doğmuş olan Bert Hellinger, felsefe, pedagoji ve teoloji eğitimleri almış daha sonra hayatına bir süre papaz olarak devam etmiştir. 16 yıl boyunca papazlık mesleğini Güney Afrika’da sürdürürken, buradanım yerli ve şaman kabilesi Zulu’ları incelemiştir. Kabilenin ateş etrafında toplanarak sorunları çözmeye çalıştıkları törenler ve atalarının ruhlarıyla olan iletişimleri daha sonra geliştireceği Aile dizimi terapisinin kaynağı olarak kabul edilir. 1969 yılında Almanya’ya dönen Hellinger, burada psikanaliz de dahil olmak üzere birçok farklı terapi eğitimi almış ve ortak bir nokta olarak sorunların daima geçmişle bağlantılı olduğunu fark etmiştir. Öğrendiği birçok şeyin senteziyle ortaya koyduğu Aile Dizimi Terapisi, son zamanlarda popülerliğini artırıyor.

Aile dizimi nedir?

Aile Dizimi Terapisi, aile üyelerinin kuşaklar boyunca birbirlerini çeşitli yollardan ve görünmez bağlarla bağlı olduğu anlayışına dayanmaktadır. Aile bir kavram olarak ruha sahiptir. Bu anlayışa göre biruhsal rey, içinde doğduğu aileye göre şekillenir. Aile kaderdir. Bireyin kaderi, diğer aile üyelerine bağlıdır. Hatta ruhsal düzeyde, aile üyeleri bir noktada diğer üyelerini kendileri seçmişlerdir. Bu terapi aslında, aile üyelerinin birbirlerinden öğrenecekleri şeylerin açığa çıkması için çıktıkları bir yolculuk olarak düşünülür. Hellinger, psikolojik rahatsızlıkların çoğunun ailede veya aile üyelerinden birinin yaşadığı soruna dayandığını savunur.

Kaynak: HT Hayat

Merjam

Merjam

  • Editörün Seçimi
  • En Çok Okunanlar

Copyright © Tüm hakları saklıdır. Merjam.com – Copyright 2021 | Codlio