Suavi Kemal Yazgıç: Kestirme yollar öneren kimseye kulak vermeyin

Merjam Yazar: Merjam 23 Temmuz 2020

Bu haberi arkadaşlarınla hemen paylaş!

“İnsan kendi yanlışlarından daha çok şey öğrenir. Sadece yaptıklarınızı kutsallaştırmamak şartıyla. Yazdıklarını yırtmayı göze alamıyorsanız hiçbir tavsiye işinize yaramaz. Yazdıklarınızı yırtmayı öğrendiğinizde de siz tavsiye etme makamına gelmiş olursunuz.”

Suavi Kemal Yazgıç: Kestirme yollar öneren kimseye kulak vermeyin

 

“Dünyanın Çekmeceleri” kitabının yazarı Suavi Kemal Yazgıç ile kitabın yazım sürecini konuştuk. Yazgıç, “Okuma listeleri insana yanlış yapma fırsatı vermez. Yanlış kitap okumayan da güzel kitabın kıymetini bilemez. Tamam, her şeyin kestirme yollara bağlandığı bir zamandayız ama bu muhabbete “Liste” mantığını sokmak muhabbeti öldürüyor.” diyor.

 

 

Suavi Kemal Yazgıç’ın kitaplarla dostluğu ne zaman başladı?

 

Kitaplarla bir tanışma anım olmayacak kadar talihli bir çocuktum ben. Çünkü rahmetli annemin bir kütüphanesi vardı ve bu kütüphanede az da olsa rahmetli dedemin de kitapları vardı. Kütüphanesi olan evde büyüyüp kitap okumayı zerre kadar sevmeyen arkadaşlarım da olduğu için bu durumu başlı başına bir tanışma sebebi olarak saymasam da bir başlangıç tarihi vermeme engel olduğunu da söylemeliyim. Kendi kütüphanem ilkokul yıllarımda oluşmaya, üniversite yıllarımda da bir şahsiyet kazanmaya başladı. 

 

 

Yeni kitabınız “Dünyanın Çekmeceleri” ile okurların karşısındasınız. Kitabınız ile ilgili neler söylemek istersiniz?

 

Bu kitabı yazıp yayınlamam on yedi senemi aldı. Hatta içindeki bazı hikayeler yirmi senedir kitaplaşmayı bekliyordu. Şimdi onları iki kapak arasında gördüğümde kendimi azat olmuş gibi hissettim. “Dünyanın Çekmeceleri” kendi kaderiyle gidecek.  Kuvvetle muhtemeldir ki bir yirmi sene daha ömrüm yok. Yine de yazmaya devam etmek konusunda şimdilik ümitliyim.

 

 

TANIDIĞIM İNSANLARI DA TAMAMEN TANIMAM MÜMKÜN DEĞİL

 

 

Oluşturduğunuz karakterler tamamen hayal ürünü mü yoksa kendi hayatınızdan izler taşıyan karakterler mi?

 

Karakterlerim hem tamamen hayal ürünü hem de tamamen kendi hayatımın izini taşıyorlar. Birinden birini seçmek zorunda olduğumu düşünmüyorum. Ayrıca tanıdığım insanları da tamamen tanımam mümkün değil. Tamamen gerçek kişileri anlatırken bile tanıdığım ve anlatabildiğim kadarıyla kaleme aldığım için ortaya kurgu metinler çıkıyor ister istemez.

 

 

Kitaplarınızı yazmaya başlamadan önce bir mesaj düşüncesi ile mi başlarsınız yoksa bu yazarken şekillenebilecek bir durum mudur?

 

Herkesin tercihi başka türlüdür. Kural konulası bir durum değil bu. Ben şiir yazdığım için bir cümleden, bir imgeden bazen de bir jest veya mimikten yola çıkarak yazarım. Mesajı yazarken anlamaya çalışırım. Ancak bu doğru yol mudur bilemem. Böyle bir iddia da bulunmak da istemem.

 

 

Her yazarın ilham aldığı bir konu oluyor. Sizin yazarken ilham kaynağınız nedir?

 

Bu soruya cevap vermek yazdıklarımın belli bir doğrultuda anlaşılması için şartlanmaya sebep olur bence. Yazar bir konudan ilham alarak yazıyorsa okur da kendine ait bir mevzudan hareketle metni anlamlandırır. Okura engel olmamak için bu soruyu suskunlukla geçiştirmem gerekiyor. Kusura bakmayın.

 

 

ZAYIF METİNLERDEN İLHAM ALABİLİYORUM

 

 

Sizi eserlerini okuduğunuzda yazar olmaya teşvik eden bir yazar var mı?

 

Okuduğum her kitap beni yazmaya teşvik etti. Galiba beni yazmaya teşvik etmeyen kitapları da yarım bırakmak gibi kötü bir alışkanlığım var. Yazar ismi vermeye başlasam bu röportaj değil telefon rehberi olur. Okuduğum yazarın zayıf hatta kötü bir yazar olması bile benim için anlamlı değil. Bazen zayıf metinlerden de yazmak için ilham ve motivasyon alabiliyorum.

 

 

Okuduğunuz ve okurlarımıza tavsiyede bulunabileceğiniz kitaplar var mı?

 

Kitap tavsiye listelerini zaman zaman ben de yaptım. Ancak bunun doğru bir yöntem olduğunu düşünmüyorum şimdi. Okuma listeleri insana yanlış yapma fırsatı vermez. Yanlış kitap okumayan da güzel kitabın kıymetini bilemez. Tamam, her şeyin kestirme yollara bağlandığı bir zamandayız ama bu muhabbete “Liste” mantığını sokmak muhabbeti öldürüyor. Rahmetli annem 1970’lerin, 1980’lerin bestsellerlerini okurdu ve evde hiç “Klasik” kitap yoktu. Ben klasikleri çok geç öğrendim mesela. Her okuma macerası biricik. Anneciğim klasiklere hiç itibar etmedi ben ise keyifle okudum. Bunun annem adına bir noksan olduğunu da düşünmüyorum doğrusu. 

 

 

YAZDIKLARINIZI KUTSALLAŞTIRMAYIN

 

 

Yazar adaylarına ne gibi önerilerde bulunursunuz?

 

Tavsiyelerin hepsini büyük bir ciddiyetle dinleyin ve okuyun ama yazarken size bir faydası olmayacağını da bilin. İyi bir tavsiye kadar ilham verici bir şey yoktur. Ancak tavsiye ne kadar iyi olursa olsun bir şartlanmaya sebep olmamalı. İnsan kendi yanlışlarından daha çok şey öğrenir. Sadece yaptıklarınızı kutsallaştırmamak şartıyla. Yazdıklarını yırtmayı göze alamıyorsanız hiçbir tavsiye işinize yaramaz. Yazdıklarınızı yırtmayı öğrendiğinizde de siz tavsiye etme makamına gelmiş olursunuz. Bir de kestirme yollar öneren kimseye kulak vermeyin.

 

Etiketler:
Merjam

Merjam

  • Editörün Seçimi
  • En Çok Okunanlar

Copyright © Tüm hakları saklıdır. Merjam.com – Copyright 2021 | Codlio