Okullarda COVID-19 önlemleri alırken nelere dikkat edilmeli?

Merjam Yazar: Merjam 2 Eylül 2021

Bu haberi arkadaşlarınla hemen paylaş!

Okul zilinin çalmasına sayılı günler kaldı. Pandemiyle geçen bir buçuk yılı aşkın sürenin ardından yüz yüze eğitime geçecek olan öğrenciler Covid-19 önlemlerine dikkat etmeli. Okullarda ne gibi önlemler alınmalı? Neler ihmal edilmemeli? Uzmanında önerileri haberimizde sıraladık.

Okullarda COVID-19 önlemleri alırken nelere dikkat edilmeli?

Okullar 6 Eylül Pazartesi günü itibariyle açılıyor. COVID-19 aşılama süreci devam ederken, çocuklara maske, hijyen ve mesafe kurallarının doğru anlatılması ve öğretilmesi gerektiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ela Tahmaz Gündoğdu, aşı konusunda da önemli uyarılarda bulunuyor.

Çocuklara uygun maske tercih edilmeli

Özellikle küçük çocukların maske takma alışkanlıklarını geliştirebilmeleri için sevdiği karakterlerde maske takmalarının sağlanabileceğini hatırlatan Gündoğdu, “Hazır çizgi film karakterli maskelerin yanı sıra sevdiği karakterlerden maske de dikilebilir veya satın alınabilir. Ancak maskelerin koruyucu özelliği olması önemli. En az 2 kat, çocuğun yüzüne uygun pamuklu terletmeyecek kumaş seçilmeli” şeklinde konuştu. Ortak kullanılan alanlara temas edildikten sonra ellerin maskeye, yüze, ağız ve burna değdirilmemesi ve mutlaka yıkanması gerektiğinin altını çizen Dr. Ela Tahmaz Gündoğdu, “Kapı kolu, lavabo, merdiven korkuluğu gibi herkesin dokunduğu alanlarla temas edildikten sonra ellerin mutlaka dezenfekte edilmesi gerektiği çocuklara anlatılmalı. Özellikle daha küçük yaştaki çocuklara ellerin 20 saniye boyunca yıkanması gerektiği mutlaka öğretilmeli” açıklamasında bulundu.

Paylaşıma bir süre mola

Küçük yaştaki çocukların dezenfektan kullanımı kontrol edilmeli ve çocuğa uygun dezenfektan miktarının ne kadar olduğu ve ellerin nasıl temizlenmesi gerektiği anlatılmalı. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ela Tahmaz Gündoğdu, “Sınıfta diğer arkadaşlarıyla silgi, kalem, kalemtıraş, kitap gibi ürünlerin paylaşılmaması gerektiği çocuklara anlatılmalı. Açıkta satılan yiyecekler tüketilmemeli ve okullarda bulundurulmamalı. Yiyecek ve içeceklerin bu süreçte paylaşılmaması gerektiği çocuklara öğretilmeli. Yiyecekler mümkünse evden götürülmeli. Yeme ve içme öncesi yine el temizliği sağlanmalı” dedi.

Yedek maske önemli

Sınıfın yanı sıra ortak lavabo kullanılırken de mutlaka maske takılması, klozet, klozet kapağı, sifon gibi alanların temasından sonra ellerin mutlaka yıkanması ve dezenfektan kullanılması gerektiğinin çocuklara öğretilmesi gerektiğini söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ela Tahmaz Gündoğdu, “Çocukların yanında mutlaka yedek maske ve dezenfektan bulunmalı. Yemek gibi maske kullanılmayan durumlarda hapşırırken veya öksürürken ağız bir kâğıt mendille kapatılmalı, kâğıt mendil yoksa el dirseği ile kapatılmalı. Öksüren, hapşıran, hasta gibi görünen kişilerden uzak durulmalı” hatırlatmasında bulundu.

Virüs bir fobi haline getirilmemeli

Okul sırasında ateş, burun akıntısı, öksürük ve nefes darlığı gibi aniden gelişen bir rahatsızlık olması durumunda hızlıca öğretmene bilgi verilmesi gerektiğini anlatan Dr. Ela Tahmaz Gündoğdu, “Maske, mesafe ve el hijyeni kuralına uydukları sürece her türlü virüs ve mikroptan korunabilecekleri anlatılmalı. Ellerin kesinlikle ağız, yüz, burun ve göze değdirilmemesi gerektiği açıklanmalı. Bu salgının er geç biteceği, bunu bir fobi haline getirmemeleri gerektiği, önlemlere uymalarının yeterli olduğu öğretmenler ve veliler tarafından anlatılmalı” şeklinde konuştu.

Merjam

Merjam

  • Editörün Seçimi
  • En Çok Okunanlar

Copyright © Tüm hakları saklıdır. Merjam.com – Copyright 2021 | Codlio