Kültür mantarı nasıl yetiştirilir?

Merjam Yazar: Merjam 11 Haziran 2021

Bu haberi arkadaşlarınla hemen paylaş!

Kültür mantarı, son dönemlerde popülerliğini arttırdı. Ülkemizde çokça yetiştirilen mantara talep her geçen gün artıyor. Tarıma yönelen girişimcilerinde ilk tercihi olan kültür mantarının nasıl yetiştirildiğini sizler için kaleme aldık.

Kültür mantarı nasıl yetiştirilir?

Kültür mantarı, yetiştirilme şekli farklılık gösterebilir. Açık veya kapalı üretim alanları üreticinin tercihiyle şekillenir. Kapalı üretim, kontrollü ve garanti olan yöntemdir. Açık üretim, çevre koşullarına bağlı olduğu için risklidir. Kapalı üretimin nasıl yapıldığına birlikte göz atalım.   

Kapalı üretim de nelere dikkat edilmelidir?

Mantarın iklim şartlarından zarara görmemesi birinci önceliktir. Ticari üretim yerleri, etrafı kapatılmış, iklim koşulları kısmen veya tamamen ayarlanabilen özel üretim yerleri bu tür üretim de hızlı sonuç almayı sağlar. Mantar kapalı üretim yapılabilecek doğal yerler ise; mağara ve tüneller, bira ve şaraphane mahzenleri, bodrum ve kiler gelir.  

Mantar kompostosu nasıl kullanılır?

-Günümüzde artık hazır mantar kompostu bulmak hem kolay hem de pratiktir. Unutmayın ki, kendi mantarlarınızı yetiştirmek istiyorsanız, ihtiyacınız olan ilk şey mantar kompostudur. Evde kendiniz de yapabilirsiniz ancak vakit kaybı olacaktır.

-20 gün boyunca bu işlemi tekrar edin. 20 günün sonunda poşetin veya kabın ağzını açın. Günde 8 saat havalanmasını ve ışık görmesini sağlayın.

– Günde bir kez toprağını hafifçe nemlendirin.

-Bu kolay işlemi her gün düzenli şekilde yapın. Mantarların çıkması kolay ve hızlı olacaktır.

Mantar yetiştiriciliği ne sağlar?

Ülkemizde mantar yetiştirmek kolaydır ve riski azdır. Toprakla uğraşmak istiyorsanız, zamanınız varsa kesinlikle deneyimlemenizi öneririz.

-Mantar Akdeniz iklimini sever ve ülkemizde oldukça uygundur.  

-Yatırım riski azdır. Maliyet korkunuz olmayacaktır.

-Büyük ekim alanı yerine küçük adımlarla başlayabilirsiniz.

-Az işçilikle çok verim elde edersiniz.

-Mantar çeşitliliği çoktur.

-Lüks tüketim ürünü olarak ihracatı yüksektir.

-Pazar alanı geniştir.

-Talep fazladır.

-Kolay pazarlanır.

Mantar büyüdükten sonra ne olur?

Mantarların doğası gereği oldukça bereketlidir. Hasat verdikten sonra da verim vermeye devam eder. Yani bir poşet komposttan aşağı yukarı 3 ay boyunca ürün almak mümkündür. Mantarları hasat ederken dikkat edilmesi kökü ile sökerek almak gerekir. Mantarları kökünden sökmemizin sebebi koparıldığı takdirde malzemenin içinde kalacak olan kökün çürüme yapmasını önlemektir. Mantarlar hasat edildikten sonra yerine yenisi gelecektir ancak bunu sağlamak için yapılması gereken kompost içindeki saman veya talaşın sürekli nemli kalmasını sağlamaktır. Bunun için poşetin üzerine kürdan ile açılan deliklerden spreyleme yöntemi ile sulama yapılması yeterli olacaktır.

Merjam

Merjam

  • Editörün Seçimi
  • En Çok Okunanlar

Copyright © Tüm hakları saklıdır. Merjam.com – Copyright 2021 | Codlio