Jet Lag nedir, etkileri nelerdir?

Merjam Yazar: Merjam 28 Temmuz 2021

Bu haberi arkadaşlarınla hemen paylaş!

Uçak seyahatinde meydana gelen ve çoğu yolcunun korkulu rüyası jatlag hakkında detaylı bilgi vermek istiyoruz. Jetlag nedir? Genel olarak uzun uçuşlar neticesinde meydana gelen, buna bağlı olarak da vücudun biyolojik saati ile gidilen ülkenin saatinin denk gelmemesi sebebi ile yaşanan bir tür rahatsızlıktır diyebiliriz.

Jet Lag nedir, etkileri nelerdir?

Jet Lag hakkında tüm merak edilenleri sizler için kaleme aldık. Jet Lag, kimleri tehdit ediyor? Nasıl önlem almak seyahet kalitenizi arttırır. Haberimizin detayında…

Herkesi istisnasız rahatsız eder. Kişisel bir rahatsızlık değildir. Araştırmalara göre jet lag, batıdan doğuya doğru gittikçe ve gündüz uçuşlarında daha çok görülüyor. Jet lag olma tabirinin ilk etkeni ise bu farklı zaman dilimleri arasında seyahat etmekten gelmektedir. Düşünsenize günüz 9:00’da uçağa biniyorsunuz saatlerce yolculuk yapıyorsunuz. Ancak indiğiniz saat uçağa bindiğiniz saate yakın bir dilimde. Zihin bunu kabul etse bile vücut bir an şaşkınlık yaşıyor. Jet lag beraberinde yorgunlunluk, halsizlik, uykusuzluk, dikkatsizlik, iştahsızlık gibi sorunları da getiriyor. Ama en bilinen olumsuzluk uykusuzluk oluyor ve bu durum yolculuk sonrası günleri de etkiliyor.


Jet Lag neden oluruz?

Jet Lag neden oluruz?
Vücudun biyolojik ritmi 24 saatlik bir rutinden oluşur. Jet lag sendromu, bu rutinin bozulduğu durumlarda ortaya çıkar. Yani gittiğiniz yerin yerel saatine göre jet lag rahatsızlığı ile karşılaşabilirsiniz, çünkü tüm vücut rutini bozulmuş olur.


Jet Lag olma olasılığı yüksek yolcular kimdir?

Jet Lag olma olasılığı yüksek yolcular kimdir?
Uçuşta geçirilen zaman: Uçakta ne kadar çok zaman dilimine geçerseniz, jet lag yaşama olasılığı da o kadar artacaktır. Doğuya uçmak: Özellikle doğuya gitmek insanlarda zaman yitimi hissi uyandırır ve jet lag hissini artırır.


İşi gereği sık seyahat edenler: Pilotlar kabin, görevlileri ve iş seyahati yapanlar genellikle daha sık Jet laga maruz kalırlar. İleri yaş faktörü: Yaşça daha büyük yetişkinler, genç yetişkinlere oranla jet lagdan kurtulmak için daha fazla zamana ihtiyaç duyabilir.


Jet Lag nasıl geçer?

Jet Lag nasıl geçer?
Farklı saat dilimindeki ülkelere yapılan uçak yolculuğu sonrasında ortaya çıkan jet lag, kişinin fizyolojik ve psikolojik özelliklerine göre değişir. Kısa sürede geçebildiği gibi uzun süreli jet lag durumu da görülebilir. Jet lag için henüz ortaya konulmuş kesin bir tedavi yoktur. Ancak bazı öneriler, jet lag etkisini en aza indirme konusunda yardımcı olabilir.


Jet Lag olmamak için alınması gereken önlemler nelerdir?

Jet Lag olmamak için alınması gereken önlemler nelerdir?
Uçuşunuzdan önce iyi beslenmeye dikkat edin ve bol su tüketin. Uçuşunuzdan önce gideceğiniz ülkeye adapte olmak için uyku düzeninizi o ülkenin yerel saatine göre planlayın ve bünyenizi alıştırmaya başlayın. Eğer kısa süreli bir seyahatse bu maddeyi uygulamaya gerek duymayabilirsiniz.


Jet lag olmamak için uçuş saatini iyi seçmek önemlidir. Akşam vakti ve erken saatlerde iniş yapmanızı tavsiye ederiz. Böylece iniş yaptıktan sonra vakit geçirir ve uykunuzun gelmesi için zaman kazanırsınız. Eğer iş seyahati yapıyor ve önemli bir toplantı ya da konuşmanız varsa bir gün erken gitmenizde fayda var.


Uçakta uyumaya gayret edin. Aslında gürültü, ışık ve dış etkenler uyumayı zorlaştırsa da uçaktaki barometre basıncı yeryüzünde bulunan havadan düşük seviyededir. Düşük oksijen seviyesi uykuyu tetikler ve az da olsa uyumanızı sağlar. Elbette kalitesi iyi olmayacaktır. Yorgun olsanız da jet lag olmamak için akşam saatlerine kadar uyanık kalmaya gayret etmelisiniz.


Seyahat esnasında ayakkabıların çıkarılıp ayakların rahatlatılması, doğal uyku bu problemin hafif atlatılmasına yardımcı olur. Hafif yiyecekler yemek ve uçuştan önce ya da uçuş esnasında alkol almamak da faydalı olacaktır.


Uyku hapı alınarak uyumak, uzmanlar tarafından önerilmemektedir. Nedeni de, bu şekildeki ağır bir uyku sonucunda hareketsiz hale gelen vücuttaki kan dolaşımının çok yavaşlamasıdır.


Merjam

Merjam

  • Editörün Seçimi
  • En Çok Okunanlar

Copyright © Tüm hakları saklıdır. Merjam.com – Copyright 2021 | Codlio