Tahmini bebeğin doğum tarihi nasıl hesaplanır?  

Merjam Yazar: Merjam 6 Nisan 2022

Bu haberi arkadaşlarınla hemen paylaş!

Tüm kadınların çocuk beklediklerini öğrendikleri anda sordukları ilk sorulardan biri: ne zaman doğacak? Tahmini doğum tarihi nasıl hesaplanır? İşte detaylar…

Tahmini bebeğin doğum tarihi nasıl hesaplanır?  

Dr. Adil Asımgil’in Risale Yayınlarından çıkan “Kadın ve çocuk için sağlık el kitabı” nda konuyla ilgili detaylı bilgiler paylaşıyor. İşte o bilgiler…

Beklene doğum tarihi birkaç kriter ile saptanabilir. Bu kriterler şunlardır;

1-Son adet tarihine göre

2-Çocuk hareketlerinin hissedilmesine göre

3-Karın yüksekliğine göre

4-Ultrason

Saydığımız kriterler arasında en yaygın kullanılanı son adet tarihine göre olanıdır. En değerlisi ise giderek yaygın hale geleceğine inandığımız ultrasondur.

Fetüs, çok büyük bir olasılıkla 280 günün sonunda dünyaya gelir

Erkek üreme hücresi spermiumun, dişi üreme hücresi ovumu döllemesinden sonra gelişen fetüs, çok büyük bir olasılıkla 280 günün sonunda dünyaya gelir. Bu noktada. Eğer döllenme gününü tam olarak bilseydik ve tüm doğumlar hiçbir sapma olmadan 280 günde olsaydı, tahmini doğum tarihini bulmak çok kolay olacaktı. Ancak döllenme kısmında anlattığımız mikroskobik olayların başlangıç tarihi kesin belirlenemediği ve gebelik süreleri eksik veya fazla sapmalar gösterdiği için, beklenen doğum tarihinde de kaçınılmaz değişiklikler olabilmektedir. 280 günün hangi tarih ten itibaren başlatılacağı konusunda, döllenmenin ilk günü bilinemeyeceğine göre bilinen bir tarih olan son adet tarihi ele alınır.

Beklenen doğum tarihinde ne kadar sürelik yanılma payı kabul edilebilir?

Genel olarak kadın-doğum hekimleri bu süreyi 2 hafta olarak kabul etmişlerdir. Yani saptanan doğum tarihinden 2 hafta önce veya sonra olması bu yönteme göre normal sınırlar içindedir. Bu bilgilere göre beklenen doğum tarihi: Son adet tarihi+280 gün veya daha kolay olarak Beklenen doğum tarihi: Son adet tarihi+7 gün ve -3 ay olarak formüle edilebilir. Bir örnek verirsek:

Son adet tarihi: 7-4-1990

Beklenen doğum tarihi (7+7)-(4-3)-1991 = 14-1-1991 olur.

Hekiminize ilk kontrole gittiğinizde, son adet tarihinizi söylediğiniz zaman, doktorunuz beklenen doğum tarihini bu yöntemle bulup size söyleyecektir. Örnekte bulduğumuz tarih olan 14-1-1991 tarihinden 2 hafta önce veya 2 hafta sonra doğum olması bu formüle göre normaldir. Son adet tarihine göre, beklenen doğum tarihini hesaplamada karışıklık çıkaracak bir durum, üste görme denilen olaydır. Gebelik olduğu halde adet zamanlarında hafif kanamaların olması, son âdetin fark edilmesini güçleştirebilir.

Çocuk hareketlerinin hissedilmesine göre

İlk çocuk hareketlerinin hisse dildiği haftaların, birinci doğu mu yapacaklarda 20, daha önce doğum yapmış olanlarda 18 haf ta civarı olduğu kabulüne dayanan kaba bir yöntemdir. Ülkemiz şartları göz önüne alındığın da, ultrason olmayan yörelerde, son adet tarihini hatırlayamayan kadınlarımız için geçerli olabilir.

Karın yüksekliğine göre

Özellikle kadın-doğum hekimleri tecrübelerine dayanarak muayene ile ve karın yüksekliğine bakarak gebeliğin kaç haftalık olduğunu tahmin edebilirler. Örneğin karnın bombeliği göbek hizasından başlıyorsa yakla şık 6 aylık gebeliktir.

Ultrason

Günümüzde gebelik haftasının belirlenmesi açısından vazgeçilmez bir araç olmak üzeredir. Kafa çevresi ve uyluk kemiği gibi çeşitli kemik uzunlukları milimetre olarak ölçülerek gebelik haftası gerçeğe çok yakın olarak bulunabilmektedir.

Miad geçmesi dediğimiz uzayan gebeliklerde de gerçek ten gebeliğin mi uzadığı yoksa beklenen doğum tarihi tahmininin mi kısa yapıldığının tesbit edilmesinde en değerli yöntemlerden biridir.

Merjam

Merjam

  • Editörün Seçimi
  • En Çok Okunanlar

Copyright © Tüm hakları saklıdır. Merjam.com – Copyright 2021 | Codlio