Ramazan Bayramı için beslenme önerileri!

Dilara Tuygan Yazar: Dilara Tuygan 2 Mayıs 2022

Bu haberi arkadaşlarınla hemen paylaş!

Ramazan ayını geride bıraktık, sırada bayram coşkusu ve kısa bir bayram tatili var. Bayramlarda kalabalık sofralar kurulmakta, çeşit çeşit ikramlar hazırlanmaktadır. Aynı zamanda Ramazanın bitmesi ve tatilden dolayı beslenmemiz değişmektedir. Tüm bu durumlar öğün seçimlerimize yansıyabilmekte. Kısa süre de olsa değişen beslenme alışkanlıklarından dolayı kilo artışları yaşanabiliyor. Bayram tatilini olabildiğince dengeli geçirmek hem keyifli bir süreç geçirmemizi sağlayacak hem de daha enerjik hissetmemize yardımcı olacaktır. Bayramda öğün saatlerinde belirgin bir değişiklik olmaktadır. Genelde 2 veya 3 ana öğüne 1 ile 4 arası ara öğün eşlik eder. Bu noktada bayram ziyaretleri ve ikramlar etkili olmaktadır. Bayram ziyaretlerinde börek, baklava, çikolata gibi kan şekerimizi hızlı yükselten ikramlıklar bulunmaktadır. Bu sebeple ikramlıkların tüketimlerinde aşırıya kaçılmamalıdır. Aynı zamanda yanında belirli besin grupları bulundurularak kan şekerimizi yükseltme hızı yavaşlatılmalıdır.

Ramazan Bayramı için beslenme önerileri!

Bayramda aynı zamanda tatilden dolayı sıklıkla otel tatilleri de yapılabiliyor. Bu noktada öğün atlamamak, seçimlerimizi dengeli bir şekilde gerçekleştirmek ara öğün yapmak, aşırı yağlı ve kızartılmış besinlerden uzak durmak önemlidir. Her ne kadar yemekler tatillerin vazgeçilmez parçası olsa da kendinizi iyi hissetme ve sevdiklerinizle güzel vakit geçirmeye odaklanmalı bu esnada beslenme konusunda aşırıya kaçmadan ilerlemeliyiz. Bayramda dengeyi kurabilmek adına beslenme önerileri:

Güne erken başlayalım ve kahvaltıyı atlamayalım

Güne enerjik bir başlangıç yapabilmek adına çok geç başlamamalıyız. Gün içinde iştah kontrolünü sağlayabilmek adına kahvaltımızı geçe bırakmadan yapmalıyız. Gün içinde tatlı veya hamur işi tüketimimiz olabileceğini düşünerek dengeli bir kahvaltı tabağı hazırlamalıyız. Kahvaltı tabağımızda protein kaynağı ve bolca yeşillik mutlaka yer almalı. Gün içinde uzun süre tokluk sağlaması adına tam tahıllardan faydalanmalıyız.

Gün içinde su içimine özen gösterelim

Ramazanda azalan su içimini bu ayın bitmesi ile arttırmalıyız. Bayram tatili su içimimizi arttırmak için güzel bir adım olabilir. Bu sayede ramazanda değişen su içme alışkanlığımız rutine dönecektir. Susuzluk aynı zamanda açlık ile karıştırılabildiğinden yeterince su içmek iştah kontrolünü de kolaylaştıracaktır.

Tabaklarımızı renklendirelim

Mayıs ayı birçok sebze ve meyvenin bulunduğu rengârenk bir aydır. Bayramda imkân buldukça tabağınıza rengârenk salatalar eklemelisiniz. Bu sayede birçok vitamin ve antioksidandan yararlanmanın yanında ramazan ayında genellikle azalan lif alımı artacaktır. Aynı zamanda tabaklarımızda bol salata bulundurmak iştah kontrolünü de kolaylaştıracaktır.

Porsiyon kontrolünü ihmal etmeyelim

Yediklerimizin içeriği kadar tükettiğimiz miktarlar da bizim için önemli. Örneğin sağlığımıza faydalı olan zeytinyağlıları beslenmemizde bulundurmamız çok güzel olacaktır, fakat fazla miktarda tüketmek yağ içeriğinden dolayı öğünün kalorisini fark etmeden arttıracaktır.

Lokmalarınızı iyice çiğnemelisiniz bu sayede tokluk hissimiz de artacaktır.

Porsiyon kontrolünü sağlayabilmek adına kalabalık oturulan sofralarda çok büyük tabak kullanmamak, tabağımızı tek seferde hazırlamak işimize yarayacaktır.

Açık büfede tercih yapıyorsak aynı şekilde öncelikle neler olduğunu kontrol edip istediklerimizi seçip tek seferde alarak göz doygunluğu ve porsiyon kontrolünü sağlayabiliriz.

İkramları dikkatli tüketelim

Bayramın olmazsa olmazı tatlılar bolca ikram edilecek. Peki, kontrolü nasıl sağlayabiliriz? Ağır ve şerbetli tatlılar yerine dondurma, sütlaç ve güllaç gibi sütlü tatlıları veya meyveli tatlıları tercih edebiliriz. İkram edilen tatlıların porsiyonuna da dikkat etmek önemlidir. Günlük olarak kendimize bir sınır belirlemeli üzerine çıkmamalıyız. Gün içinde tatlı tüketimimiz olacağından kahvaltıda bal, pekmez veya reçelden fazla miktarda tercih etmeliyiz.

Gün içinde mutlaka hareketli olalım

Ramazan aylarında genellikle azalan fiziksel aktiviteyi arttırmanın tam zamanı… Gün içinde hem tüketimlerimizi dengelemek hem de daha enerjik olabilmek adına fiziksel aktivitenizi arttırabilirsiniz. Adım sayılarınızı mutlaka kontrol etmelisiniz. Günlük 10.000 adım hedeflenebilir.

Beslenmenizde mutlaka süt grubu bulunduralım

Ramazan ayı boyunca azalan öğün sayısından dolayı yoğurt, ayran, kefir ve süt gibi süt ürünlerinin tüketimi atlanabiliyor. Bayramda bu ürünlerin tüketimi ile kalsiyum alımı arttırılabilir. Aynı zamanda ara öğünlerde tüketimi kan şekerimizin dengelenmesine yardımcı olacaktır.

Çay kahve tüketimine dikkat edelim

Gün içinde artan çay ve kahve tüketimi hem su içimimizi azaltabilir hem de vücuttan su attıracağından susuz kalmamıza sebep olabilecektir. Çay ve kahvede tükettiğiniz miktarlara mutlaka dikkat etmelisiniz. Şeker ekliyorsanız tatlı tüketimini azaltmalısınız veya şekeri tatlıdan ve meyveden almayı tercih edebiliriz.

Yediklerinizin tadını çıkarın

Sevdiklerinizle mutlu bir bayram geçirmenin tadını çıkarın. Öğünlerinizde belirttiğimiz kurallara dikkat etmenin yanında kendinizi dinleyin eğer açlık hissetmiyorsanız veya gerçekten tüketmek istemiyorsanız kalabalık ortamlarda farkında olmadan tüketmemeye özen gösterebiliriz.

Diyetisyen Dilara Tuygan

Dilara Tuygan

Dilara Tuygan

  • Editörün Seçimi
  • En Çok Okunanlar

Copyright © Tüm hakları saklıdır. Merjam.com – Copyright 2021 | Codlio