Müzisyen Ferhat Göçer: “Anadolu Aryalarını her yöreye özgü bir enstrümanla kaydettik”

Merjam Yazar: Merjam 16 Aralık 2022

Bu haberi arkadaşlarınla hemen paylaş!

Sanat dünyasının sevilen ismi Ferhat Göçer, yeni albümüyle gündeme oturdu. Ferhat Göçer sanat hayatı hakkında merak edilenleri yanıtladı. İşte detaylar…

Müzisyen Ferhat Göçer: “Anadolu Aryalarını her yöreye özgü bir enstrümanla kaydettik”

“Beni Başkası Anlayamaz” adlı yeni şarkısına Dubai çöllerinde klip çeken, seslendirdiği Anadolu Aryaları Vol. I ve Vol. II’yi plak formunda koleksiyonerlerle buluştumayı planlayan Göçer, 25 yıllık sanat hayatını, rol aldığı Sabahattin Ali’nin hayatını konu alan “Aldırma Gönül” adlı müzikli oyunu, MSG Başkanlığı ile doktorluktan bugüne gelen süreci AA muhabirine anlattı.

Ferhat Bey, nasılsınız? Yoğun koşturmanın içinde bizi evinizde ağırladınız, sağ olun.

“İyiyiz, sen nasılsın? Ne demek. Çok da güzel bir vesile oldu. Sonunda yıllardır görmediğim bir dostumla, seninle buluşmuş olduk. Harikasın, hoş geldiniz şeref verdiniz.”

Anadolu Aryaları Volume II geldi. Hayırlı olsun.

“Ben sadece dijital platformda çıkarmıştım bu eserleri. Çok güzel şık bir teklif geldi. Plak yapalım dediler. Zevkle yapalım dedik. Anadolu Aryaları Vol. I ve Vol. II’de derlenecek en güzel parçaları zaten seçmiştim. Onların içerisinden seçtiğim parçalardan bir plak hazırlıyoruz. Meraklılarının eline ulaşacaktır diye düşünüyorum.”

Plak zaten materyal olarak çok güzel, hem de ses kalitesi olarak da şahane.

“Bu projeye çok yakışacak bir şey. Biliyorsun artık her şey dijitalde. Seninle yaptığımız röportaj zamanlarında henüz daha kasetler, yeni bitmiş CD’ler vardı. Şimdi CD’ler bitti, ondan sonra download çıktı, o bitti. Şimdi streamler var. Tamamen her şey dijital platformlara dönüştü. Bunun yanında elle dokunabileceğin, insana ulaşan enstrüman, materyal kalmadı. Her şey bulutlardan ulaşıyor artık.”

Anadolu Aryaları’nın plak hale gelmesi eminim ki hem sizi sanatçı olarak onurlandıracak hem de dinleyenlerin sahip olacağı çok özel bir çalışma olmalı?

“Bravo. Ben çok mutlu oldum. Tabii arabalarda bile CD çalar yok. Artık telefondan bluetooth’a bağlanılıyor. Ama meraklıları hala evlerinde pikaplar ve plak koleksiyonları yapıyor. Küçük bir oran tabii. Yani bu tamamen bir koleksiyonerlere hazırlanmış bir hediye mantığında sunulacak. Ama bu bile heyecan, mutluluk verici.”

“Anadolu Aryalarını her yöreye özgü bir enstrümanla kaydettik”

Anadolu Aryaları’nda Anadolu topraklarından çıkmış çok özel yörelerin, çok özel yerel türkülerini yorumladınız sanırım. Biraz bahsedebilir misiniz içeriğinden?

“Aldığımız klasik Batı eğitiminin o yumuşak tonuyla, daha yumuşak bir tınıyla seslendirmeye çalıştım ve mümkün olduğu kadar her yöreye özgü bir enstrümanla kaydettik. Balaban, kemençe, tambur, tarduş, cümbüş gibi enstrümanları ve perdesiz gitar kullandık. Sade bir yorumla türkünün güzelliğini, Anadolu’nun renklerini sunmaya çalıştık. Her yöreden, Trakya’dan ayrı Ege’den ayrı. Karadeniz, Doğu, Güneydoğu ve İç Anadolu’dan sevdiğim ve seveceklerini ümit ettiğim türküleri derledik. Çok içime sindi. Ben öyle çok fazla kendi albümlerini, kendi şarkılarını dinleyen bir adam değilimdir. Ama böyle kendimle baş başa kaldığımda ara sıra açıp dinliyorum o türküleri. Çok da hoşuma gidiyor. Yani ben bu kadar sevdiysem eminim ki beni dinleyen dostlarım, sevenlerim de hoşlanacaktır.”

Peki hangi türkü kalbinize bir ok gibi saplanıyor dinlerken?

“3-4 tane var. ‘Değmen Benim Gamlı Yaslı Gönlüme’ diye bir türkü var. O başka bir şey yani. ‘Ela Gözlüm’, ‘Harman Yeri’, ‘Bahçede Yeşil Çınar’, ‘Karadır Kaşların’ yine öyle. Yani hepsi birbirinden güzel. Ama bu 3- 4 türkünün dinlerken inceliği de bambaşka.”

Anadolu Aryaları Vol. I ile Türkiye’nin her yerini dolaştınız. Anadolu Aryaları Vol.II ile birlikte yeniden programlara ve konserlere başladınız mı?

Ferhat Göçer: “Evet dolaştım. Bu arada ‘Sabahattin Ali-Aldırma Gönül’ müzikalimiz var. Dolayısıyla asıl onun turnesinde olduğum için bir sonraki turne programını da Anadolu Aryaları’yla yapacağım. Ama orada bir farklılık da kazandırmaya çalışacağım. Anadolu’nun renkleri dedik burada. Sahneye türkülerin, eserlerin renklerini de yansıtmaya çalışacağım. O yüzden de kafamda bir proje var. Tam şekillendirdiğimde onu açıklayacağım. Ama aşağı yukarı şöyle söyleyeyim her türkünün, şarkının, ezginin kendine has bir rengi de olduğunu düşünüyorum. Böylece hem türkülerle hem hazırladığımız bir takım mapping ya da video gösterileriyle spontane hazırlanmış renklerini de sunmaya çalışacağız. Bakalım neler çıkıyor? Ben de heyecanla bu konudaki sonuçları bekliyorum.”

Röportajın devamı Anadolu Ajansı’ndan ulaşılabilir…

Kaynak: AA

Merjam

Merjam

  • Editörün Seçimi
  • En Çok Okunanlar

Copyright © Tüm hakları saklıdır. Merjam.com – Copyright 2021 | Codlio